28حضرت ابراهيم(ع) را اجابت كردهاند. 1
مرحوم صدوق(ره) در اين باره با ذكر حديثى مىفرمايد:
از اين رو، در ميان مردم اگر كسى ده بار لبّيك گفته در مقابل ده بار، حج به جا مىآورد و اگر كسى پنج بار لبّيك گفته، پنج بار، به حج مشرّف مىشود و هر كسى بيشتر از اينها گفته به همان اندازه، حج خواهد كرد و اگر كسى يك دفعه لبّيك گفته است، يكبار به حج مشّرف مىشود و هر كس كه در مقابل دعوت حضرت ابراهيم(ع) لبّيك نگفته است حج نصيب او نخواهد شد 2.
حضرت ابراهيم(ع) پس از آنكه مردم را دعوت كرد، از خداوند متعال خواست تا مناسك حج را به او تعليم دهد، چنانكه قرآن در اين باره فرموده است:
(وَ أَرِنٰا مَنٰاسِكَنٰا وَ تُبْ عَلَيْنٰا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوّٰابُ الرَّحِيمُ) (بقره: 128)
پروردگارا! طرز عبادت (اعمال و مناسك حج) ما را به ما نشان بده و توبه ما را بپذير كه تو توبه پذير و مهربانى.
جبرئيل از جانب خداوند متعال مأمور شد كه تمام مناسك حج را به حضرت ابراهيم و اسماعيل تعليم دهد، گرچه قبلاً هم طواف مىكردند لكن حضرت ابراهيم(ع) خواست اين خانه نوساز، يك عمل رسمى و اساسى با تمام تشريفات داشته باشد تا براى نسلهاى بعدى، هميشه قابل عمل باشد و پايدار بماند. از اين رو، حضرت جبرئيل به عنوان راهنماى آگاه از جانب خداوند به سوى حضرت ابراهيم و اسماعيل شتافت و تشريفات مذهبى و اعمال حج را برايشان روشن ساخت.
حضرت ابراهيم و اسماعيل روز هشتم ذىحجه در كنار كعبه معظمه احرام بسته، رهسپار منا شدند و همه جا حضرت جبرئيل همراه آنان بود. نماز ظهر، عصر، مغرب و عشاء و صبح را در منا به جا آوردند و روز نهم عازم عرفات گرديدند و تا غروب در