9ابونعيم نقل مىكند: هنگامى كه على(ع) از انصار و فضيلت و سوابق آنان سخن مىگفت، در ضمن بيانات خود اشاره كرد كه رسول خدا در اوقات حج، به دعوت قبائل مىپرداخت و كسى پاسخ نمىداد.
در مجنه و عكاظ و منى به سراغ قبائل مىرفت و هر سال كه مىگذشت، باز هم آنها را دعوت مىكرد تا آنجا كه آنان مىگفتند: وقت آن نرسيده كه از ما نوميد شوى.
تا اينكه خداى عزوجل اراده نمود، انصار اين دعوت را بپذيرند، چون اسلام را بر آنها عرضه كرد پذيرفتند و يارى كردند و .... .
اينها نمونههايى است كه تبليغ پيامبر را در عرصه حج آشكار مىنمايد.
موقعيت و تجمع بىنظير مسلمانان در هيچ مناسبتى بدين گونه تحقق پذير نمىباشد.
در اين اجتماع بين المللى مىتوان با زبانهاى گوناگون، مسائل اسلام و مسلمين را مطرح و بدين وسيله به تمامى اقصى نقاط جهان رسانيد.
در واقع يكى از فلسفههاى حج و اين كنگره بزرگ، اين است كه مسائل مربوط به امت اسلام مطرح و براى آن چارهانديشى شود(ليشهدوا منافع لهم).
تجمعى همراه با عشق و ايمان و آمادگى روحى براى پذيرش مسائل دينى است.
تاريخ بيان مىكند كه پيامبر اكرم(ص) بارها از اين ظرفيت استفاده كرده و دعوت نخستين اسلام، اعلان برائت از مشركين، فتح مكه و رويداد بسيار مهم غديرخم در بازگشت از حجالوداع، همه نمونههايى از اين حركت تبليغى است.
آرى، پيامبر اسلام نيك مىدانست كه حج، وحدت و انسجام مسلمين در سايه تمسك به حبل الهى، براى شكست و نابودى تمامى كفر و ظلم است.
مىدانست كه حج، مجهز شدن به سلاح توحيد، مُعزّز شدن به عزت حق و متخلّق شدن به اخلاق الهى و مفتخر شدن به كسب فضايل مادى و معنوى است.
بنابراين روحانيون محترم، در ايام حج مىتوانند بيانكنندۀ خدمات نظام و انقلاب باشند و ديدگاههاى امام بزرگوار و رهبر انقلاب را در خصوص مسائل اساسى ايران و جهان اسلام بيان نمايند؛ همچنين مىتوانند آثار اتحاد مسلمانان و يك رنگى آنان را تحت رايت اسلام، براى از بين بردن تفرقهها و نيرنگ دشمنان تبيين كنند.
2حلم و بردبارى
يكى از عوامل مهم در امر تبليغ و جذب دلهاى افراد به سوى اسلام، حلم و بردبارى رسول اكرم(ص) بود.
حلم، نوعى تسلط بر نفس است، به طورى كه هنگام برخورد با صحنههاى ناراحت كننده، دچار غضب نشده و عكسالعمل نشان ندهد.
راغب اصفهانى، حلم را مهار نفس و طبيعت از به هيجان در آمدن به سبب غضب مىداند.
از آنجا كه يكى از حساسترين فرازهاى طوفان غضب، لحظه برخورد با افراد نادان است از اين رو پيشوايان اسلام، تأكيد كردهاند كه با گشادهرويى كه زيور حلم است اين حالت را از خود دور كنند.
لذا پيامبر(ص) مىفرمايد: «گشادهرويى زيور حلم و بردبارى است».
بكوشيم براى رسيدن به اهداف متعالى تبليغى خود از اين راهكار استفاده كنيم كه انسان بردبار، پيروز است.