12عقل در اينجا عاجز است و پاسخ اين پرسش را بايد آفرينندۀ حكيم بدهد، لذا در كلام خود مىفرمايد: هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمْ مٰا فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً ؛ «خداوند اين جهان كسى است كه تمام آنچه را كه در زمين است براى شما انسانها آفريده است» 1.
پرسش چهارم اين است كه چرا و به چه هدفى خداوند ما انسانها را آفريده است؟
اينجا نيز عقل تعطيل است و انسان بايد پاسخ اين پرسش را از خود آفرينندۀ هدفدار بپرسد. از اين رو خداوند متعال مىفرمايد: وَ مٰا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاّٰ لِيَعْبُدُونِ ، «جنّ و انس را نيافريدم جز براى اينكه مرا عبادت كنند» 2.
پرسش پنجم اين است كه چگونه خداوند را عبادت كنيم؟ پرستش خداوند با انجام چه كارهايى و اجتناب از چه كارهايى تحقق مىيابد؟ پاسخ اين پرسش را نيز نمىتوان از عقل يا تجربه گرفت، بلكه پاسخ آن نيز در نزد خود آفريننده است. و از آنجا كه انسان در مرتبهاى پايين از مراتب هستى است و آفرينندۀ جهان در بالاترين مرتبه از مراتب هستى قرار دارد، به حكم عقل انسان به طور عامّ نمىتواند پاسخ اين پرسش را مستقيماً از آفرينندۀ جهان بگيرد؛ بنابراين وجود يك واسطه را ميان خود و آفريننده براى دريافت اين پاسخ ضرورى مىداند. از اين رو خداوند متعال پيامبرانى را از ميان خود بشر براى برقرارى ارتباط ميان خود و بشر انتخاب كرد تا راه پرستش و اطاعت را به آنان بياموزد. آخرين پيامبر از پيامبران الهى پيامبر اسلام حضرت محمدبن عبداللّٰه صلى الله عليه و آله است، كه رسالت خود را بهخوبى انجام داد و مردم را تا آخرين لحظۀ عمر خويش، با ابلاغ كلام خدا و سنت خويش آگاه كرد و تنها راه عبوديت نجات بخش را تمسّك به قرآن كريم و عترت خويش پس از خود معرّفى نمود و فرمود: «انى تارك فيكم الثقلين؛ كتاب اللّٰه و عترتى ما ان تمسّكتم بهما لن تضلّوا بعدى ابداً»؛ «دو گوهر گرانبها را در ميان شما مىگذارم؛ كتاب خدا و عترت من؛ چنانچهبه آن دوچنگ زنيد هرگز پس از من گمراه نمىشويد».
در حقيقت خداوند متعال به واسطۀ پيامبر صلى الله عليه و آله راه پرسشگرى و پاسخگويى پس از خود را