15در معرفى كتابها، سعى شده دورنمايى از محتواى آنها ارائه شود. توصيف بيشتر از كتاب، لزوماً به معناى اهميت بيشتر آن نيست. گاه دورنماى كتاب در يك صفحه ارائه شده و گاه دورنماى اثر ديگر با همان اهميت و حجم، در چند صفحه ممكن بوده و كمتر از اين امكانپذير نبوده است، اما به منظور آشنايى خوانندگان با مهمترينِ اين آثار، فهرستى به اختصار در پايان آمده است.
اين كتابشناسى، به لحاظ تنظيم، الفبايى است و كتابها بر اساس عنوانشان به ترتيب حروف الفبا معرفى توصيفى شدهاند.
مبدأ زمانىِ خاصى براى اين شناسايى در نظر گرفته نشده است، اما منتهاى آن شهريور 1386 است.
محيط اين كتابشناسى از نظر چاپ و انتشار، ايران و از نظر نويسندگان و پديدآورندگان آثار، كل دنياى اسلام است. بيشتر كتابهاى اين مجموعه در ايران نوشته و يا ترجمه و منتشر شده است، اما در بخش غير توصيفى، برخى كتابهاى چاپ بيروت و قاهره و بغداد نيز آمده است.
مجموعه حاضر، كتابشناسى زيارت است نه مأخذشناسى زيارت. به ديگر سخن، اين كتابشناسى مشتمل بر معرفى كتابهايى است كه درباره زيارت نوشته شده، نه مقالههايى با اين موضوع كه در آثار گوناگون، مانند كتب تفسيرى، حديثى و... يا در نشريات و روزنامهها و يا پاياننامههاى دانشجويى به چاپ رسيده است.
انجام مأخذشناسى زيارت نيز كارى ستوده و ضرورى است.
در توصيف و معرفى كتابها، از مقدمۀ مؤلفان و پيشگفتار مصححان و مترجمان استفاده شده و جملههايى از آنها نقل قول گرديده كه همه به شكل چپچين، به همراه نشانى صفحه مورد استفاده، از همان كتاب آمده است.
آيين تدوين كتاب
اين مجموعه بر پايه اصول و ضوابطى فراهم شده كه در رساله «آيين تدوين كتابشناسى» به قلم محمد اسفنديارى نوشته شده است (كتاب شناخت، محمد اسفنديارى. چاپ اول: قم، نشر خرم، 1376) كه مختصرى از اصول آن عبارت است از:
عنوان كتاب، با قلم سياه و بزرگ يك سطر بالاتر از ديگر مشخصات كتاب شناختى هر كتاب.
عنوان كتاب، بدون هيچ دخل و تصرفى در املاى آن.
پس از عنوان كتاب، نام شخص و نام خانوادگى پديدآورنده (كتاب، بدون هيچ دخل و تصرفى در املاى آن).
پس از نام پديدآورنده، نام كمك پديدآورنده (مصحح، مترجم و گردآورنده).
پس از نام كمك پديدآورنده مشخصات نشر كتاب (نوبت چاپ، محل نشر، ناشر، تاريخ نشر، تعداد مجلدات و تعداد صفحات).
بيشتر كتابها در ايران چاپ و منتشر شده كه سال چاپ آنها هجرى شمسى است كه ذكرى از آن نشده، اما در برخى موارد كه سال چاپ به قمرى يا ميلادى ذكر شده با حروف اختصارى «ق» و «م» آمده است.
پس از ضبط مشخصات كتاب شناختى هر اثر، به توصيف محتواى آن پرداخته شده و در توصيف كتابها نخست به معرفى موضوع اصلى و سپس ديگر موضوعات و اهميت كتاب توجه شده است.
براى ارائه مشخصات كتاب شناختى آثار، از چند حرف اختصارى نيز استفاده شده كه معناى آنها به اين شرح است: بىنا: بدون ذكر ناشر؛ بىتا: بدون ذكر تاريخ نشر؛ بىجا: بدون ذكر محل نشر؛ ق: قمرى؛ م: ميلادى.
رسم الخط اين كتابشناسى بر اساس جدانويسى است.
بخشهاى اين مجموعه
اين كتابشناسى در دو بخش تنظيم شده است: