204مقدارى پول به ايشان داد كه موجب استطاعت براى حج شد. بلحاظ اينكه هر چهار برادر در يك خانه زندگى مىكنيم و مخارج همه ما بر عهدۀ ايشان هست؛ خانه فعلى براى همه ما كوچك است اگر با پولى كه از دولت گرفته خانه بسازيم، استطاعت ايشان از بين مىرود و اگر حج برود زندگى براى همه ما مشكل مىشود؛ استدعا دارم حكم شرعى اين مسأله را بيان فرماييد؟
ج- در فرض سؤال چنانچه پولى را كه دولت به او داده است، مصرف ساختن خانه مورد نياز و در شأن خود كند. به طورى كه قدرت مالى براى حج نداشته باشد اشكالى ندارد. و حج بر او واجب نمىشود.
س 85- زنى 58 ساله هستم و ارث پدرى من سه ميليون و پانصد هزار تومان شده است. همسرم بيمار و از كار افتاده است و درآمد ندارد و داراى سه فرزند هستم كه مشغول تحصيل هستند و مستأجر مىباشند و هزينه تحصيل آنها زياد است، آيا اين پول را صرف تهيه مسكن و بقيه مخارج فرزندانمكنم يا به حج بروم؟ و آيا مىتوانم فيش حجبگيرم و بعد به حج بروم؟
ج- در فرض سؤال فعلاً حج بر شما واجب نيست، بلى چنانچه پول را خرج مايحتاج خود و فرزندانتان نكنيد تا موسم حج فرا برسد و خريد فيش حج به نرخ متعارف و بدون اجحاف براى سال جارى ممكنباشد حج واجب مىشود.
س 86- حضرتعالى در مناسك فرمودهايد: «كسى كه نياز به ازدواج دارد به طورى كه ترك آن سبب مرض يا ضرر يا مشقت گردد. و براى آن پول لازم باشد درصورتى مستطيعمىشود كهعلاوه برمخارج حج مصارف ازدواج را هم داشته باشد» ، آيااين حكم شامل فرزندى كه به حد بلوغ رسيده مىشود؟
ج- بلى شامل مىشود. به اين معنا اگر شخصى پسر يا دختر دارد كه نياز به ازدواج دارند، و ترك آن موجب ضرر يا مشقت يا به حرام افتادن آنان