16
بار رعشهاى براندام واعضاى منانداخته ومرا بهيادمرگ خود و نزديكانم افكنده است. نمىدانم كه اين تأثّر، به دليل عقيدۀ من به گويندۀ آن، يا به سبب نيّت پاك وى و يا براثر يقين و اخلاص گويندۀ آن است. 1
با هزاران تأسّف بايد اعتراف كرد كه اين اكسير و كيمياى نفوس و اين كلمات الهامبخش - اعم از خطبهها، نامهها و كلمات قصار حضرت - سدههاى متمادى پنهان مانده و امّت اسلامى موفق نشده است به طور كامل از آنها بهرهبردارى كند. اميد است در سايۀ پر بركت انقلاب اسلامى ايران زمينهاى فراهم آيد تا بتوانيم اين چهرۀ درخشنده را از پشت ابرها بيرون كشيم و به جهانيان معرفى كنيم.
سيد رضى كيست؟
بهتر است ابتدا به گوشهاى از شخصيّت سيّد رضى رحمه الله - گرد آورندۀ اين كتاب گرانبها - اشاره كنيم. در عظمت و جلالت نفسانى او همين بس كه در بيش از هزارسال قبل به فكر انجام چنين كارِ عظيمى افتاد و توانست خطبهها، نامهها و جملات كوتاه حضرت اميرالمؤمنين على عليه السلام را به ترتيب در يك مجموعه گردآورى كند.
با اين كه مرحوم سيد رضى جوان بود و بيش از 47 سال نداشت كه به عالم بقا رحلت كرد، 2 با اين حال كتابهاى ارزندهاى از قبيل تفسير و حقايق التّنزيل و... به ويژه «نهجالبلاغه» را از خود به يادگار گذاشت.
او عالمى اديب و شاعرى فصيح بود؛ قرآن را در مدت كوتاهى پس از سى سالگى حفظ كرد؛ صاحب هيبت و جلالت و از ورع و تقواى زيادى