15به وضوح مىنگريم شيطان سيرتان حاكم بر تقديرات بينالمللى كه در اقليت صهيونيسم جهانى و نومحافظهكاران حاكم بر كاخ سپيد خلاصه مىشوند، بيش از هر زمان حلقهى محاصره را بر ملتهاى اسلامى تنگ كرده و ما همچنان قصهى پر درد و رنج فلسطين را پيش رو داريم و زخم عميقى كه بر سينهى امت اسلام، دردآور باقى مانده است. در اين بين عالمان و مناديان دين و مذهب بايد بيش از ديگران بار سنگين مسئوليت را بر جان و تن خود حس كنند و به حكم ضرورت كوشش خود را در جهت تلطيف فضاى روابط ميان مذاهب بكار بندند.
بالاتر از اين، حتى اگر شرائط جهان اسلام اينچنين مخاطرهآميز نبود و دشمنىها در اين حدّ جديت نيافته بود و زخمهايى همچون فلسطين و عراق، كالبد امت اسلامى را به درد نمىآورد، بازهم به حكم عقل و شرع هيچ راهى جز تفاهم و تقارب و سعى در درك مشترك يافتن و مدارا و مسالمت برويمان گشوده نبود. آن هم در جهانى كه همهى فاصلهها برداشته شده و فرهنگها در يكديگر اندماج مىيابد و ما اسلاميان مترصّد آنيم كه اراده الهى در غلبهى انديشه و فرهنگ و تمدن اسلامى بر ساير ملل حقيقت يابد.
نگارنده بدان اميد اين سطور را رقم مىزند كه دفتر حاضر بتواند گام كوچكى در راستاى نهادينه كردن فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحيح با انگيزه تفاهم جويانه در جامعه اسلامى محسوب شود.
نوشتارى كه در پيش رو داريد دفتر اول از مجموعه گفتمانهاى مذاهب اسلامى است كه در دو فصل گفتمان تقريب و گفتمان عقيده تدوين شدهاست.
در فصل نخست از اصول و راههاى تحقق آرمان تقريب سخن به ميان آمده و قرار گرفتن اين مباحث در فصل آغازين اين مجموعه به درستى بيانگر آن است كه روح غالب بر سراسر تحقيق، تفاهمجويى و همگرايى است.
در فصل دوم از پايگاه يك شيعى پاىبند مهمترين موضوعات و گفتمانهاى اختلافى در زمينهى عقيده طرح شده و كوشش شده مبانى و اصول مذهب اماميه با بيان استدلالى به طور محكم تبيين شود و همزمان در عرض و نقد آراى اهل سنت سعى شده اصل ارزيابى بيطرفانه در حد توان رعايت شود.