13احتياج به وجوه شرعى در رجوع به كفايت چنانچه معاش او بطور مستمر از وجوه شرعى است مستطيع است.
15 س
-حقير داراى شغل «كارمند بانك» همه ساله بانك مبلغى را به عنوان وام قرض الحسنه و يا با سود كم به اينجانب پرداخت مىنمايد و بطور ماهيانه از حقوقم كسر مىنمايد آيا پس از گذشت سال طريقۀ پرداخت سهم امام عليه السلام اين پول چگونه است؟ آيا مىشود با اين پول كه تا ده سال بعد بدهكارم به حج رفت يا خير؟ در صورتى كه اين حقير داراى چند فرزند هستم كه احتياج به خرجى و فراهم نمودن امكانات تحصيل و جهيزيّه براى زندگى آيندۀ آنها و فراهم نمودن شوهر و يا همسر دارند آيا به نظر حضرتعالى فرزند و امكانات زندگى مانع از رفتن حج مىشوند يا خير؟
ج
-قرض با سود ولو سود آن كم باشد ربا و حرام است و اگر وام بدون سود باشد، نسبت به خمس آن هر مقدار از وام اداء شود و مقابل آن مانده و سال بر آن گذشته خمس دارد و اما نسبت به وجوب حج چنانچه پولى كه فعلاً دارد كافى براى حج رفتن باشد و بتواند به سهولت قرض خود را هم اداء كند و سائر شرائط استطاعت مانند بازبودن راه و رجوع بكفايت موجود باشد حج بر او واجب است و اگر مصرف كردن آن پول باعث شود كه وقت مراجعت از حج زندگى او مختل شود حج بر او واجب نيست.
استطاعت با فروش ملك
16 س
-كسى ملكى دارد كه براى مخارجش كافى نيست، و از سهم مباركامام عليه السلام مصرف مىكند، و اگر آن ملك را بفروشد به اندازه مخارج مكّه هست، ولكن در مراجعت باز بايد از سهم مبارك امام عليه السلام مصرف نمايد، آيا استطاعت براى چنين شخصى حاصل است يا نه؟