36نيندازد كه آن را از يك طواف بودن خارج كند. مگر در صورتى كه طواف را بعد از سه دور و نيم براى اقامه نماز يا مانند آن، قطع كند.
مسأله 198 كسى كه براى نماز واجب، طواف واجب خود را قطع كند، اگر بعد از اتمام نصف (سه دور و نيم) باشد، طواف را از همان جا كه قطع كرده ادامه دهد و تكميل نمايد. و اگر قبل از آن بوده و مدت زمان طولانى بين قطع و اتمام فاصله شده، بنا بر احتياط بايد طواف را اعاده نمايد و در صورتى كه فاصله، طولانى و زياد نشده، اعاده طواف واجب نيست اگر چه احتياط در هر حال خوب است. و در اين مسأله فرقى نيست بين اين كه نماز جماعت باشد يا فرادىٰ، وقت نماز تنگ باشد يا خير.
مسأله 199 قطع طواف مستحبّ و حتّىٰ واجب جايز است، اگر چه احتياط مستحبّ قطع نكردن طواف واجب است به نحوى كه موالات عرفيه به هم بخورد.
واجبات طواف
اول شروع طواف از حجر الاسود
بايد طواف را از حجر الاسود يعنى از محاذات آن شروع كند. و لازم نيست طواف را از جزء اول حجر الاسود شروع نمايد به طورى كه تمام اجزاء بدن طواف كننده از تمام اجزاء حجر الاسود عبور نمايد. بلكه همين اندازه كه عرفاً شروع از حجر الاسود صدق كند كافى است. بنا بر اين شروع به طواف از هر جاى آن كفايت مىكند، ولى واجب است طواف را از هر نقطهاى كه شروع كرده از همان جا ختم كند. پس اگر از وسط حجر الاسود شروع نموده، بايد به وسط آن ختم كند و همين طور.
دوم ختم كردن هر دور از طواف به حجر الاسود
مسأله 200 بر محرم واجب نيست در هر شوط بايستد و سپس شوط جديد را شروع كند بلكه اگر بدون توقف هفت شوط طواف نمايد كافى است. به شرطى كه شوط هفتم را به همان جايى ختم كند كه شوط اول را از آنجا شروع كرده است. و مانعى ندارد كه براى احتياط مقدارى هم اضافه كند تا يقين نمايد كه به همان نقطۀ شروع ختم نموده است. و اين مقدار زيادى را بايد به نيت احتياط انجام دهد.
سوم در حال طواف، خانه كعبه در سمت چپ طواف كننده قرار گيرد.
مقصود از اين شرط تعيين جهت حركت او است.
مسأله 201 معيارِ قرار گرفتن كعبه در سمت چپ طواف كننده، صدق عرفى است نه دقت عقلى، بنا بر اين اگر در هنگام