18قوانين و مقررات گوناگون وجود دارد كه همه نوع احكام و قوانين و نتايج سير انديشههاى بشرى را در بر مىگيرد. هدف اين بخش معرفى اجمالى نظريات معروف مديريت است. به علت گستردگى تنوع در نظريات مديريت دستهبندىهاى متفاوتى از اين نظريات توسط صاحبنظران صورت گرفته است. از آن جمله دسته بندى گوردون است. وى از بررسى و مطالعه نظريات مختلف مديريت از آغاز قرن بيستم تا كنون سه مفهوم «سازمانى»، «انسانى» و «ادغامى» براى دسته بندى آنها پيشنهاد مىكند. كه به اختصار به آنها اشاره مىشود 1:
1- 3 نظريات سازمانى در مديريت
محوريت بحث در نظريات سازمانى دستيابى به حداكثر كارايى در سازمان مىباشد. و اين امر را از طريق برنامه ريزى، سازماندهى، فرماندهى بر كاركنان، هماهنگى وظايف و كنترل عملكردها، وحدت فرماندهى، سلسله مراتب فرماندهى و ادارى، رعايت ضوابط به جاى روابط و غيره محقق مىدانند. برخى از مكاتب و نظريه پردازان معروف اين دسته عبارتند از:
مكتب مديريت علمى فردريك تيلور
مكتب مديريت ادارى هنرى فايول
مكتب بروكراسى ماكس وبر
2- 3 نظريات انسانى در مديريت (يا مكتب روابط انسانى)
اين نظريات بر جنبههاى انسانى مديريت تأكيد دارند و معتقدند كه بايد به احساسات، عواطف و روابط غير رسمى افراد در محيط كار توجه شود و از طريق مشاركت دادن كاركنان در تصميمگيرى و ارضاى نيازهاى آنان، انگيزه تلاش بيشتر براى محقق ساختن اهداف سازمان را در آنها ايجاد نمود.
برخى نظريات و نظريهپردازان معروف اين دسته عبارتند از: