30همگرايى ملّتهاى اسلامى، از ويژگيهاى مهم سياسى حج گذشته بود. وضع لرزان آمريكا در عراق، سردرگمى اسرائيل و انتخابات فلسطين، موفقيتهاى مردمى در عراق و لبنان و مسائلى از اين دست، به تدريج ملّتها را متوجه نيروى عظيم نهفته در درون خود كرده و آنان را به چارهجويى و فكر و انديشه واداشته است و اين امر در حج گذشته به خوبى خود را نشان مىداد.
برگزارى با شكوه مراسم برائت از مشركان با شركت حجاج و زائران بيتالله الحرام و نمايندگانى از بعثههاى مراجع عظام و تعدادى از حجاج ديگر كشورها، به خصوص هيأت نمايندگى لبنان و برگردانِ پيام مقام معظم رهبرى به ده زبان و انتشار آن با بهرهگيرى از ابزار مختلف؛ از جمله اينترنت، ديدار با رؤساى بعثههاى تعدادى از كشورها؛ مانند وزير اوقاف و حج اردن، مشاور اعظم سلطنتى كشور عمان، معاون دبيركل حزبالله لبنان، آقاى شيخ نعيم قاسم، قائممقام وزير خارجۀ عراق، عضو شوراى مركزى مجلس انقلاب اسلامى عراق، رييس اوقاف شيعيان عراق، وزير اوقاف و امور دينى الجزاير، محمد بشيرالدين احمد، مفتى اعظم و رييس امور دينى جامو و كشمير و... و رايزنى با آنان در بارۀ مسائل مختلف جهان اسلام، از ديگر دستاوردهاى سياسى حج گذشته بود. در اين ميان، جريان افراطى سلفىگرى و تندروهاى مذهبى در عربستان نيز تلاشهايى داشتند تا بر زائران ايرانى فشارهايى را وارد كنند و نمونۀ آن محروم ساختن بانوان از حضور در كنار قبرستان بقيع و زيارت قبور ائمه عليهم السلام بود.
ويژگىهاى خبرى و اطلاعرسانى:در زمينههاى خبرى نيز گروههاى اعزامى صدا و سيما و انعكاس اخبار حج در شبكههاى مختلف، پخش مراسم دعاى كميل، برائت، همايشها و ديدارها و مراسم فرهنگى و سياسى بعثه، نقش مؤثرى در ترويج فرهنگ حج در جامعه ايفا كرد.
نشريۀ زائر با توجّه به محوريت قرآن در حج گذشته، علاوه بر اطلاعرسانى در زمينههاى مختلف به مردم، در اين زمينه نيز تلاشهاى خوبى داشت. پايگاه اينترنتى بعثه