61امام على عليه السلام را هنگام فرستادن لشكر اسامه به جنگ و مقابله با لشكر روم نزد خود نگاه داشت، تا چنانچه مرگ او فرا رسيد اين چند نفر با بيعت با امام على عليه السلام خلافت و حكومت را براى آن حضرت تمام كنند، ولى متأسفانه عمر، ابوبكر و برخى ديگر با تخلّف از لشكر اسامة بن زيد اين نقشه و تدبير عالى پيامبر صلى الله عليه و آله را برهم زدند تا مبادا خلافت از دست آنان گرفته شود.
4 - هنگامى كه برخى، به جهت رسيدن به ملك و سلطنت بعد از فوت پيامبر صلى الله عليه و آله به سقيفۀ بنىساعده رفته و مشغول تقسيم قدرت يا تصاحب آن براى خود بودند، در حالى كه جنازۀ رسول خدا صلى الله عليه و آله هنوز دفن نشده بود، شيعيان به پيروى امامشان على عليه السلام مشغول دفن رسول خدا صلى الله عليه و آله و عزادارى براى آن حضرت بودند.
شيعه در ايام خلافت ابوبكر
شيعيان بعد از وفات رسول خدا صلى الله عليه و آله نيز به تلاش خود در راه عملىكردن دستور پيامبر صلى الله عليه و آله در رابطۀ با امام على عليه السلام ادامه دادند، و در اين راه اقداماتى انجام دادند كه به برخى از آنها اشاره مىكنيم:
1 - كانديدا كردن امام على عليه السلام براى بيعت
از آنجا كه شيعيان سفارشهاى پيامبر صلى الله عليه و آله را در حقّ امام على عليه السلام ديده و شنيده بودند و معتقد به امامت و جانشينى امام على عليه السلام بعد از رسول خدا صلى الله عليه و آله ، از جانب خداوند و رسول صلى الله عليه و آله بودند، از اين رو بعد از وفات پيامبر صلى الله عليه و آله فوراً طرح كانديدا كردن امام را براى بيعت مطرح نمودند. عباس بن عبدالمطلب به امام على عليه السلام مىگويد: «أمدد يدك أبايعك يبايعك الناس»؛ دستانت را به من بده تا با تو بيعت كنم و مردم نيز با تو بيعت خواهند كرد.
2 - تحصّن شيعيان در خانۀ فاطمۀ زهرا عليها السلام
شيعيان بعد از واقعۀ سقيفه و تمام شدن خلافت به نفع ابوبكر، بهعنوان اعتراض به خانۀ حضرت زهرا عليها السلام آمده در آنجا تحصن كردند تا ضمن اعتراض به عمل انجام شده،