10صورت بگيرد: دائم و موقّت. ازدواج دائم و موقّت در پارهآى از آثار، با هم يكى هستند و در قسمتى هم اختلاف دارند. آنچه در درجه اوّل، اين دو را از هم متمايز مىكند، يكى اين است كه زن و مرد تصميم مىگيرند به طور موقّت باهم ازدواج كنند و پس از پايان مدت، اگر مايل بودند تمديد كنند و اگر مايل نبودند از هم جدا شوند.
ديگر اينكه از لحاظ شرايط، آزادى بيشترى دراند كه به طور دلخواه به هر نحو كه بخواهند به توافق مىرسند؛ مثلاً در ازدواج دائم خواه ناخواه مرد، بايد عهدهدار مخارج روزانه، لباس، مسكن و احتياجات ديگر زن (از قبيل دارو و طبيب) بشود؛ ولى در ازدواج موقّت بستگى دارد به قرارداد آزادى كه ميان طرفين منعقد مىگردد. ممكن است مرد نخواهد يا نتواند متحمّل اين مخارج بشود، يا زن نخواهد از پول مرد استفاده نمايد.
در ازدواج دائم، زن خواه ناخواه بايد مرد را به عنوان رئيس خانواده بپذيرد و امر او را در حدود مصالح خانواده اطلاعت كند؛ اما در ازدواج موقّت بسته به قراردادى است كه ميان آنها منعقد مىگردد.
پس تفاوت اصلى و جوهرى ازدواج موقت با ازدواج دائم در اين است كه ازدواج موقّت از لحاظ حدود و قيود «آزاد» است؛ يعنى وابسته به اراده و قرارداد طرفين است. حتّى موقّت بودن آن نيز در حقيقت به طرفين نوعى آزادى مىبخشد و زمان را در اختيار آنها قرار مىدهد.
در ازدواج دائم، هيچ كدام از زوجين بدون جلب