136شوهر بگيرد، مستطيع بوده و بايد از تركه او برداشته شود. و چنانچه نمىتوانسته مستطيع نبوده است.
سؤال 462- در بعضى از شهرها رسم شده كه «انجام حج» به عنوان بخشى از مهريّه زن در عقد نامه ذكر مىشود، آيا به صرف اجراى عقد با چنين مهريّهاى، حج بر زن واجب مىشود، يا حكم ديگرى دارد؟
جواب: در صورتى كه مشروط به شرط خاصّى نباشد، و مطالبه كردن زن مشكلى براى او ايجاد نكند، مستطيعه است و بايد مطالبه كند و به حج برود.
سؤال 463- زن جوانى از طريق شوهر، دوستان و اقوام، در جشن عروسى داراى مقدارى طلا شده كه با پول آن مىتواند به حج مشرّف شود. آيا اين عروس خانم مستطيع است؟ يا چون زمان زينت و آرايش او مىباشد، طلاى مذكور جزء مؤونه زندگى او است؟
جواب: اگر آن مقدارى كه دارد جزء شؤون او در مورد زينت است، مستطيع نيست.
سؤال 464- دخترى هستم كه چندى پيش پدرم را از دست دادم، مقدارى ارث به من رسيد كه كفاف يكى از دو مراسم ازدواج و حج را مىنمايد، ولى براى هر دو كافى نيست، آيا با اين شرايط مستطيع هستم؟
جواب: در صورتى كه نياز به ازدواج داريد و علاوه بر مخارج ازدواج، پول ديگرى براى حج نداريد مستطيع نيستيد، و حج بر شما واجب نيست.
مسأله 465- هر گاه زنى مالى دارد كه مىتواند با آن به حج برود، ولى بعد از بازگشت، نه شوهر قادر بر تأمين زندگى اوست و نه خودش، حج بر او واجب نمىشود.
سؤال 466- زنى نياز به همراه دارد و همراه هم مزد مىگيرد و او توانايى پرداخت مزد ندارد، آيا چنين زنى مستطيع است؟
جواب: مستطيع نيست.
سؤال 467- خانمى به لحاظ مالى و بدنى و ساير شرايط مستطيع است، ولى طفل شير خوارى دارد كه با غير او آرام نمىگيرد ; و نمىتواند او را همراه خود ببرد، آيا او مستطيع است؟