18توشه آن را تقوا مىداند:
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومٰاتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاٰ رَفَثَ وَ لاٰ فُسُوقَ وَ لاٰ جِدٰالَ فِي الْحَجِّ وَ مٰا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّٰهُ وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزّٰادِ التَّقْوىٰ وَ اتَّقُونِ يٰا أُولِي الْأَلْبٰابِ (بقره: 197)
حج در ماههاى معينى است و كسانى كه [با بستن احرام] در اين ماهها حج را بر خود فرض كردهاند، [بايد بدانند كه] در حج، آميزش جنسى و گناه و جدال، روا نيست و هر كار نيكى انجام دهيد، خدا آن را مىداند و زاد و توشه تهيه كنيد و بهترين زاد و توشه، پرهيزكارى است و از [مخالفت] من بپرهيزيد اى خردمندان!
طبيعى است كه متقى شدن و پيراستگى اخلاقى، تنها با تمسك به ظاهر حج امكانپذير نيست. بلكه به سازوبرگهايى نياز دارد و بايد با آمادگى، بهسوى حج حركت كرد. مقام معظم رهبرى در اين زمينه مىفرمايد:
آنچه در حج بايد مورد توجه قرار گيرد، اين است كه حج به معناى حقيقى خود نزديك شود. البته اين يك لوازمى نياز دارد. يكى از لوازمش آمادگى قبلى است. آدمى را بدون آمادگى قبلى ببرند در حج رها كنند، يقيناً استفاده صحيحى نخواهد كرد. بنابراين بايد از قبل او را آماده كنند. اين وظيفه است. يكى از كارهاى سازمان حج و بعثه مربوط به اين كار، بايد اين باشد؛ مردمى را كه مىخواهند مسافر حج بشوند، از پيش در اينها ظرفيت و آمادگى بهوجود بياورند. 1
از بايستههاى رسيدن به معارف حج، ايجاد آمادگى است. در كنار استطاعت مالى و جسمى، استطاعت اخلاقى نيز از مؤلفههايى است كه