12مستقلى در مىآمد و خواندن آنها براى مطالعه كنندگان حكم يك داستان كهنهاى را داشت كه سالهاست از آن گذشته و با زندگى آنها كوچكترين ارتباطى ندارد. در صورتى كه بايد به اين نكته توجه داشت كه ما هر چند هم از عهد رجال برجستۀ دينى دور شويم، فواصل زمان، مانند حلقههاى به هم پيوستهاى است كه يك سرِ آن به زندگانى امروز ما بسته است و سر ديگرش به زندگانى آن روز. بنابراين، در اينگونه موارد بايد حوادث آن روز را چنان تحت مطالعه قرار دهيم كه تصوّر كنيم ديروز اتفاق افتاده و ما خود شاهد آن بودهايم و از آن براى امروزمان بهره بگيريم انسان از حوادث، استفادههاى بزرگ مىكند؛ خواه آن حوادث تازه رخ داده باشد يا ساليان دراز از آن بگذرد.
زندگانى حضرت زهرا عليها السلام از اين رو بايد مورد بحث و مطالعه قرار گيرد كه براى بانوان اجتماعِ امروز ما درسهاى پرفايدهاى دارد.
تحليل شخصيّت زهرا عليها السلام ، ما را از اثرِ شگفتانگيز تعليمات اسلام در عصر اوّل اين دين مطّلع مىسازد و مىفهميم، به عكس، آنچه مغرضان مىگويند، اسلام دينى نيست كه فكر و منطق زن را قيد و زنجير كرده باشد. اسلام حكمى مبنى بر اسارت و بندگى زنان صادر نكرده و بلكه مىتوان گفت اسلام تنها دينى است كه حقوق اجتماعى زنان را امضا نموده و به آنها آزادى فكر و منطق داده است. البته تا آنجا كه به زيان خودشان و يا زيان اجتماع تمام نشود.
فاطمه عليها السلام دخترى است كه در مكتب اسلام تربيت شده و