116
جواب: چنانچه زن در حيات شوهر، طبق عرف و عادت مىتوانسته مهريه را ازشوهربگيرد، مستطيع بوده بايد ازتركه او برداشتهشود و چنانچه نمىتوانسته، مستطيع نبوده است.
سؤال 378- در سفر حج، سازمان حج و زيارت از زن مستطيعه اجازه رسمى شوهرش را مى خواهد و شوهرش اجازه نمىدهد، حال زن چه بايد بكند؟
جواب: بعيد است آنها در حج واجب اجازه شوهر را بخواهند، زيرا شرعاً اجازه شوهر شرط نيست.
سؤال 379- كسى پنج سال پيش مثلا مستطيع بوده و در ثبت نام حج شركت كرده، ولى الآن فقير شده آيا حج بر چنين شخصى واجب است؟ و اگر سيّد باشد مىشود از خمس آل محمّد (صلى الله عليه وآله) به او داد تا به مكّه برود؟
جواب: اگر موقعى كه نوبت او مىرسد فاقد بعضى از شرايط باشد حج بر او واجب نيست.
سؤال 380- شخصى حدود ده سال قبل براى حجّ بيتالله الحرام ثبتنام نموده ليكن در سال 66 به رحمت ايزدى پيوست امسال نوبت حجّ آن مرحوم رسيده است مستدعى است تكليف ورثه و برى شدن ذمّه آن مرحوم را بيان فرماييد از طرف ديگر تصرّف در اين وجه چگونه است؟
جواب: اگر راهى براى رفتن به مكّه جز بودن در نوبت نداشته است چنين كسى مستطيع نشده و وجه مزبور جزء مالالارث است و اگر بخواهند احتياط كنند مىتوانند حجّ ميقاتى به مبلغ كم بگيرند مشروط بر اينكه صغير نداشته باشد يا اگر صغير دارد از سهم كبير بردارند.
سؤال 381- اگر خانمى قبل از ازدواج نذر كرده باشد كه حجّى بجا آورد و بعد از آن ازدواج كند، آيا باز هم جهت انجام فريضه حج اجازه شوهر لازم است؟ و آيا شوهر حقّ ممانعت دارد؟