19
جلد اول
پيشگفتار
حج فريضهاى است مهم و داراى ويژگىها و ابعاد گوناگون فردى،اجتماعى،سياسى،فرهنگى، اجتماعى،اقتصادى و...كه اگر حجگزاران به اين ابعاد توجّه كنند و با آگاهى و بصيرت در اين راه قدم بگذارند،به يقين دستآوردهاى فراوانى براى آنها در پىخواهد بود.
از جملۀ اين دستآوردها،پالايش روح و پاكشدن از آلودگىهاى روحى و اخلاقى است كه زائرِ عارف با دستيابى به آن،مىتواند در مسير كمال انسانى سير كند و خود را به خداوند نزديك سازد و در نتيجه بهشت و رضوان الهى را به عنوان پاداش دريافت نمايد.
رهآورد ديگر سفر حج آشنايى با تاريخ اسلام و اماكن و آثار اسلامى مكه و مدينه؛يادگار پيامبر صلى الله عليه و آله و ائمّۀ معصومين عليهم السلام است،كه ميان ما و صدر اسلام پيوند برقرار مىكند.
دستآورد ديگر اين سفر،آشنايى با مسلمانان؛از ملّيتها و اقوام گوناگونى است كه از راههاى دور و نزديك براى انجام اين فريضۀ الهى-سياسى به حج مىآيند و حاجى،در مسجدالحرام و مسجدالنبى و در كوچه و خيابان و در مشاعر با آنان روبرو مىشود،گفتگو مىكند،ارتباط عاطفى برقرار مىسازد،اخوّت و برادرىِ اسلامى را به نمايش مىگذارد و...
اهدافى كه به آن اشارت رفت،به اندازهاى مهمّ و حساس است كه بايد از ماهها پيش از تشرّف حاجيان به حج،براى دستيابى به آن برنامهريزى كرد؛از يك سو معلومات لازم را به حاجيان منتقل كرد و از سوى ديگر آمادگى روحى و اخلاقى را در آنان به وجود آورد تا از فرصت به دست آمده، بهترين بهرهبردارى را بنمايند.
به راستى آيا انديشيدهايم كه اگر قرار بود تا با اعزام هزاران زائر ايرانى به حج و يا عمره،پيام تشيع و انقلاب اسلامى را به ديگر ملّتهاى اسلامى برسانيم تا چه حد بايد هزينه مىكرديم و چه