30برخوردار است.
كتاب و سنت نبوى دو منبع تشريع
قرآن و سنت نبوى، و به تعبيرى كلّىتر كتابهاى آسمانى و سنت پيامبران، دو منبع مهمّ و اساسى از منابع تشريع و استنباط دين و احكام الهى در اديان است.
مصدر و منبع اول براى احكام خدا نزد همۀ مسلمانان قرآن كريم است. و بعد از آن، دومين مصدر و منبع، سنت پيامبر صلى الله عليه و آله - قول، فعل و تقرير - اوست، كه راهگشاى مردم به سوى حقيقت قرآن كريم است. سنت، منبعى است كه عهدهدار شرح و تفصيل مجملات و متشابهات قرآن است. امورى كه در قرآن به صورت كلّى بيان شده، شرح و تفصيل آن برعهدۀ سنت است.
موانع در راه سنت نبوى
سنت نبوى از جايگاه ويژهاى در استنباط و تشريع برخوردار است، ولى راه رسيدن به آن با مشكلات و عقبههاى فراوانى همراه است. شايد بتوان گفت اين مشكلات از مهمترين گرفتارىهايى بوده كه مسلمانان و به طور كلى فرهنگ اسلام به آنها مبتلا گشته است، زيرا اگر راه رسيدن به حديث پيامبر براى مسلمانان ميسّر و آسان بود، اين همه اختلافات در فروع و اصول دين و اينگونه انحرافات در تاريخ و فرهنگ غنى اسلام پديد نمىآمد. اينك به برخى از اين مشكلات كه مربوط به سنت نبوى است اشاره مىكنيم:
1 - اهتمام نداشتن صحابه به ضبط حديث
با مراجعۀ به تاريخ صحابه روشن مىگردد كه اصحاب پيامبر صلى الله عليه و آله چندان اهمّيتى به سؤال از پيامبر صلى الله عليه و آله و ضبط حديث نداشتهاند. كه اين خود معلول عواملى است:
الف) عامل سياسى