17احتياط آن است كه نماز را بخوانند و بعداً نيز بايد قضاى آن را به جا آورند.
اگر مىتوانند بايد نماز را ايستاده بخوانند وگرنه ايستاده شروع كنند و ادامه آن را اگر ممكن نبود نشسته بخوانند و چنانچه آن هم ممكن نيست، از ابتدا نشسته بخوانند.
جهت قبله را بايد مراعات كنند، پس اگر هواپيما به طرف ديگرى برگردد، نمازگزار نيز بايد به طرف قبله برگردد، ولى اگر نمىتواند رو به قبله نماز بخواند، به هر سمت كه به قبله نزديكتر است بخواند، اشكالى ندارد. يادآورى مىشود هنگام پرواز به سمت جده يا مدينه، جهت قبله تقريباً به سمت جلوى هواپيما و هنگام بازگشت از آنجا تقريباً به سمت عقب هواپيماست.
سجده بر كاغذ نيز صحيح است و چنانچه مهر، خاك يا سنگ براى سجده ندارد، بر كاغذ سجده كند.
براى سجده، اگر سجده معمول و متعارف ممكن نيست و مثلاً در حالت نشسته بر صندلى هواپيما نماز مىخواند، بايد مهر يا سنگ يا كاغذ را بر چيزى (مثلاً ميز صندلى هواپيما) بگذارد و بر آن سجده كند.
نسبت به ساير شرايط و واجبات نماز، مثل ركوع، سجده، نشستن در حال تشهد، هر مقدار كه بتواند بايد مراعات كند و چنانچه مراعات آنها ممكن نباشد، هر طور مىتواند بايد نماز را بخواند.
ملاك تشخيص وقت نماز جايى است كه هواپيما قرار دارد، چه در فضا يا بر زمين و در صورتى كه در حال پرواز بين مبدأ و مقصد باشد، نمىتواند مطابق افق مبدأ يا مقصد عمل كند، بنابراين چنانچه در هواپيما طلوع خورشيد مشاهده شد، وقت نماز صبح به پايان رسيده هر چند در مكانى كه هواپيما در فضاى آن است طلوع آفتاب مشاهده نمىشود.
3. در سالهاى اخير ثبت نام افراد براى تشرف به حج تفاوت يافته و افراد براى قرار گرفتن در نوبت اعزام مطابق قراردادى، پول را به