37
ج) پاكى و بهشت
پاك شدن از گناهان، از ديگر تأثيرات معنوى بىشمار حج است. كسى كه به حج مىرود، غسل گناه مىكند. حج همانند آب زلال گناهان را مىشويد و چرك و معاصى را برطرف مىكند. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
«به حج خانۀ خدا برويد، زيرا حج، گناه را مىشويد چنانكه آب، چرك را». 1
همچنين پيامبر خاتم صلى الله عليه و آله در باب فوايد حج فرمود:
«كسى كه با اخلاص براى حج از خانه بيرون رود، خداوند گناهان گذشته و آيندهاش را مىبخشد». 2
مؤمنى كه در موقف عرفات قرار گيرد، به مشعر برود و به سرزمين منا وارد شود، خداوند سبحان تمامى گناهان او را تا آن لحظه عفو مىكند و هر گاه حج او پايان يافت، عملش از سر گرفته مىشود، به تعبير ديگر حاجى پس از بازگشت از موسم، حياتى جديد مىيابد و گويا تازه از مادر متولد شده است. لذا از اين لحظه آغاز به عمل مىكند و پروندهاش براساس اعمال بعد از حج او محاسبه مىشود. برخى از مفسران به اين آيه استشهاد كردهاند:
«وَ اذْكُرُوا اللّٰهَ فِي أَيّٰامٍ مَعْدُودٰاتٍ فَمَنْ تَعَجَّلَ فِي يَوْمَيْنِ فَلاٰ إِثْمَ عَلَيْهِ وَ مَنْ تَأَخَّرَ فَلاٰ إِثْمَ عَلَيْهِ ...» ؛ 3«خدا را ياد كنيد به ذكر تكبير در چند روزى معين [ايام تشريق] و باكى نيست كه مقدم يا مؤخر دارد آنكس كه از هر گناه پرهيزكار بوده.»
و اظهار داشتهاند كه هر كس اعمال حج را به پايان رساند گناهانش آمرزيده شده است. 4پيامبر اعظم صلى الله عليه و آله مسأله را جدىتر و وسيعتر مطرح مىكند. 5 خداوند نه تنها حجگزار را مورد عفو و مغفرت خود قرار مىدهد و او را از گناهان پاك مىكند، بلكه هر كس را كه حاجى