17
پيشگفتار
حمد و سپاس بىپايان خداوندى را سزد، كه خانه مقدسش را مركز اجتماع، و محلّ امنى براى مردم قرار داد، و از پيامبران بزرگى، چون ابراهيم واسماعيل عليهماالسلام پيمان گرفت، تا خانهاش را براى طواف كنندگان و مقيمان و راكعان و ساجدان، پاكيزه دارند و به ما دستور داد: واجبات حج را در آن مكان مقدس به جاى آوريم تا بدينوسيله الطاف بيكران خود را نصيب ما گرداند.
و به ما فرمان داد: تا با حضور در آن سرزمين پاك، شاهد صحنههائى شگفتانگيز از روز رستاخيز باشيم، روزى كه همه مردم در يك رديف قرار مىگيرند و هيچ تمايزى بين ابناء بشر، از فقير و غنى، آقا و بنده، بزرگ و كوچك، شرافتمند و پست، حاكم و محكوم، رئيس و مرئوس، پادشاه و رعيّت و سياه و سفيد نيست.
به راستى كه چه زيبا صحنهاى از خشوع و خضوع و حضور مىبينيم، صحنهاى كه همه اقوام و ملل، با انديشهها و افكار گوناگون، در پيشگاه با عظمت خداوند عالميان، ترسان و لرزان از سنگينى بارگناه، پيشانى تسليم بر زمين مىسايند، و در عين حال اميدوار به ثواب و لطف كريمانه او هستند.
و سلام و درود ما بر سيد و سرور امّت; يعنى محمد بن عبدالله صلىالله عليه و آله كه خداى سبحان وى را از ميان خلق اوّلين و آخرين برگزيد، تا زعيم هدايت و اصلاحگر جامعه نابسامان جاهليّت باشد. و سلام و صلوات بىپايان ما بر اهلبيت پاك، واصحاب مخلص و وفادارش.
كعبه از نظر قرآن و لغت
بىترديد مسأله حج، از مسائل و احكامى نيست كه شارع مقدس اسلام آن را تشريع كرده باشد، بلكه در شرايع سابق، و حتى از زمان آدم ابوالبشر(ع)پيامبر بزرگوار الهى، معروف و مشهور بوده، و بدينسان كعبه اوّلين خانهاى است كه خداوند متعال، آن را مايه بركت و هدايت مردم قرار داده است. چنانكه خود مىفرمايد:
«إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنّٰاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبٰارَكاً وَ هُدىً لِلْعٰالَمِينَ». آل عمران: 96 .
«نخستين خانهاى كه براى مردم بنا نهاده شد، همان است كه در مكّه قرار دارد، خانهاى كه جهانيان را، سبب بركت و هدايت است».
خانه مقدّسى كه به تصريح خداى سبحان از ديرباز ملائكه الهى و آدم و حوّا عليهماالسلام بر حول محور آن به طواف برخاستند.
چنانكه خود فرمود: «وَ لْيَطَّوَّفُوا بِالْبَيْتِ الْعَتِيقِ...»