15
مقدمه مترجم
بى ترديد هر يك از احكام حياتبخش اسلام داراى استحكام، نورانيّت و فلسفه خاصّى است كه با عقل و منطق هماهنگ و پيامآور سعادت و سرافرازى انسانهاست.
در اين ميان حج، اين كانون عشق و ايثار و صداقت نيز از قداست، و درخشندگى ويژهاى برخوردار است، كه هر انسان خداجوئى به اندازه درك خويش از درياى بيكران آن، كسب فيض مىكند.
اگر مسلمانان جهان به خوبى به ژرفاى اين فريضه الهى بينديشند و به اين وظيفه شرعى 1فرهنگى، اقتصادى و سياسى دست خواهند يافت. 2 در اين جا توجه خوانندگان محترم را به چند مطلب جلب مىكنم:
1 بدون شك لازمه انجام يك حج صحيح و بدون نقص، علم و آگاهى دقيق مكلّفين به مناسك حج است. از اين رو هر يك از مراجع تقليد و فقهاى بزرگوار شيعه فتاواى فقهى مربوط به حج را، تحت عنوان «مناسك حج» تدوين كرده و در اختيار مقلدين خود قرار دادهاند.
2 استنباط احكام و مسائل مختلف با تكيه به ظواهر قرآن و احاديث منقول از پيامبر ص و ائمه معصومين عليهمالسلام موجب شده است كه فقهاى اسلام اعم از شيعه و سنّى نتوانند در جزئيات اتفاق رأى داشته باشند.
در اين راستا، برخى از فقهاى آگاه و دورانديش اسلام بخاطر آشنائى مسلمانان از آراء فقهى مذاهب يكديگر از ديرباز به فكر تقريب بين مذاهب اسلامى بوده و كتابهاى مختلفى در موضوع «فقه مقارن» تدوين نمودهاند; همچون كتاب «الخلاف» تأليف الشيخ الطائفةالطوسى ره و كتاب: «تذكرةالفقها» و «منتهىالمطالب» تأليف علامۀ حلّى ره و «كنزالعرفان» تأليف فاضل مقداد ره و كتاب: «الفقه على مذاهب الخمسة» تأليف محمدجواد مغنيه ره و بسيارى از علماى ديگر كه بايد گفت: سعيهم مشكور و حشرهمالله معالصديقين و الشهداء.