110اين نياز احساس شد كه خانۀ خدا غبار روبى شود، همانطور كه در مورد خانههاى مسكونى چنين مىشود. خانۀ كعبه نخستين بار به وسيلۀ پيامبرگرامى صلى الله عليه و آله شست و شو شد. طبق روايتى از ابن عمر در اين باره، رسول خدا صلى الله عليه و آله در روز فتح، هنگام ورود به مكه، دستور دادند كه بلال بر بام كعبه رود و نداى اذان سر دهد. سپس مسلمانان لباسهاى خود را بالا زدند و با ظرفها و سطلهايى كه در اختيار داشتند، درون و بيرون كعبه را به وسيلۀ آب زمزم شست و شو دادند. بدين ترتيب كليۀ آثار مشركان محو و نابود شد. 1بدين ترتيب از آن پس شست و شوى كعبه سنّتى شد كه تا به امروز ادامه دارد.
خانۀ كعبه همواره سالى دوبار شسته مىشود. كه اين شست و شو به وسيلۀ آب زمزم مخلوط به گلاب صورت مىگيرد. پس از آن به وسيلۀ عطرهاى مختلف، ديوارها را خوشبو ساخته، آنگاه مقدارى از عود و عنبر را در آن تبخير مىكنند و مىسوزانند. اين اعمال معمولاً در حضور بزرگان و اميران و رجال دولتى انجام مىگيرد.
غازى در كتاب تاريخ خود آورده كه شيخ حسن بن عبدالقادر شيبى در كتاب «الإتمام على إعلام الأنام» در بارۀ چگونگى شست و شوى كعبۀ معظمه چنين مىنويسد:
شست وشوى كعبۀ معظمه در سال دوبار صورت مىگيرد؛ نخست در اواخر ذىالقعده و ديگر در روز دوازدهم ربيع الأول. چگونگى انجام مراسم آن، بدين گونه است كه در روزهاى ياد شده، پس از طلوع آفتاب، ابتدا درِ كعبه به وسيلۀ كليددار آن باز مىشود و در آن گلاب و عطر گل و بخور و عنبر و چوب عنبر، كه به وسيلۀ كاروان محمل شامى به مكه آورده و در جايگاه مخصوصى قرارش مىدهند، به مقدار نياز به درون كعبه وارد مىكنند. پيش از آغاز مراسم، بزرگِ خدمۀ كعبه، ابتدا امير مكّۀ مكرمه و رؤسا و بزرگان شهر را مطلع مىكند و جاروها از سوى مديريّت اوقاف همايونى، در حرم شريف مكى آورده مىشود و در اين ميان بزرگِ خدمۀ چاه زمزم نيز در كنار چاه حاضر مىشود. در اين لحظه سقاها سطلهاى خود را از آب زمزم پر مىكنند و به زير درگاه درِ كعبه مىآورند؛ سطلهايى را كه در اين نقطه قرار دارد با آب زمزم پر مىكنند و به دست شخصى كه در