71برخى كتاب مزار شهيد اول را با مزار شيخ مفيد اشتباه گرفتهاند كه بهترين راهحل اين شبهه، مراجعه به كتابهايى است كه در آن از مزار شهيد اول نقل شده است، مانند رواياتى كه بحارالانوار از مزار شهيد نقل مىكند و با مزار شيخ مفيد، تفاوت اساسى دارد.
نكته ديگر اين كه برخى از زيارتها و دعاهايى كه در اين كتاب بدون اسناد به معصوم آمده، در كتابهاى ديگر از قول معصومان(عليهم السلام) به طور مسند ذكر شده است، مثلاً زيارت حضرت زهرا(عليها السلام) در تهذيب و بحارالانوار، به طور مسند از امام باقر(ع) نقل شده است يا زيارت ائمه بقيع(عليهم السلام) كه در
كامل الزيارات و بحارالانوار، از يكى از ائمه(عليهم السلام) نقل شده است.
زيارت عاشوراى معروف كه از امام محمد باقر(ع)، توسط علقمه يا عقبه در كامل الزيارات، مصباح المجتهد و بحارالانوار نقل شده، در اين كتاب بدون اسناد به معصوم آمده است.
فهرست
بخش اول / زيارتها: زيارت رسول خدا(ص) و حضرت فاطمه(عليها السلام)، زيارت ائمه بقيع(عليهم السلام)، زيارت على(ع) و ساير مشاهد نجف، زيارت امام حسين(ع) و اصحاب او، زيارت امام موسى بن جعفر(ع)، زيارت امام جواد(ع)، زيارت امام رضا(ع)، زيارت امام هادى(ع)، زيارت امام حسن عسكرى(ع)، امام زمان(عج) و مادر ايشان.
خاتمه: زيارت جامعه، زيارت سلمان، زيارت قبور شيعه، زيارت به نيابت ديگران.
بخش دوم / اعمال و آداب مساجد كوفه: اعمال هنگام ورود به كوفه، اعمال مسجد جامع كوفه، اعمال و فضيلت مسجد سهله، اعمال و فضيلت مسجد صعصعه، اعمال و فضيلت مسجد غنى، اعمال و فضيلت مسجد جعفى، اعمال و فضيلت مسجد بنى كاهل.
خاتمه: زيارت مسلم بن عقيل، هانى بن عروه، مختار ثقفى.
المزار الكبير
ابوعبدالله محمد بن جعفر المشهدى، تصحيح جواد قيومى اصفهانى. چاپ اول: قم، انتشارات قيوم، 1419 ق، 704 ص. (موضوع: مزارات اسلامى)
اين مجموعه، يكى از قديمىترين منابع اسلامى دربارۀ زيارت، آداب و ادعيه اماكن مقدسه است كه بسيارى از عالمان بزرگ شيعه به اين كتاب اعتماد كرده و روايات، زيارات، اعمال و ادعيه آن را در كتابهاى خود آوردهاند.
علامه مجلسى درباره اهميت اين كتاب آورده است:
كتاب بزرگى در زيارات هست كه بنابر آنچه كه از كتب سيد ابن طاووس معلوم مىشود، از تأليفات محمد بن المشهدى است و ما آن را المزار الكبير نامگذارى مىكنيم... از كيفيت اسناد كتاب مزار كبير استفاده مىشود كه كتاب معتبرى است و سيد ابن طاووس و نيز عبدالكريم بن طاووس، بسيارى از روايات و زيارات را از اين كتاب گرفتهاند.
(بحارالانوار، ج1، ص35 و18)
محدث نورى، دربارۀ مؤلف اين كتاب و مقام علمى و معنوى او مىنويسد:
مؤلف اين كتاب از بزرگان علما و داراى دانشى بسيار و روايات زياد و مورد اعتماد است و بنابر آنچه از مقدمه كتابش استفاده مىشود، تمام آنچه از دعاها و زيارات در اين كتاب آمده است، از ائمه معصومين(عليهم السلام) فرا گرفته شده است.
(مستدرك الوسائل، ج19، ص 364)