40اين اثر، مجموعه پيامهاى تربيتى - اجتماعى است كه نويسنده از متن زيارت عاشورا استخراج و با زبانى ساده و روان ارائه كرده است. نويسنده در مقدمه كوتاهى، فلسفه تربيتى و سياسى زيارت - به ويژه زيارت عاشورا - را بيان و اهميت خواندن و درك معانى والاى آن را يادآورى نموده و گفته است:
زيارتنامههاى ما مجموعهاى از فرهنگ شيعه و تعاليم ائمه، اخلاقيات، ارزشهاى متعالى، روش خوب نيايش و راز و نياز، افشاى چهره ستمكاران، آشنايى با شؤون نبوت و امامت و دهها مسأله مهم ديگر است.
نويسنده با استناد به آيات قرآن و احاديث معصومان(عليهم السلام)، درسها و پيامهاى ارزشمندى از زيارت عاشورا را ارائه كرده است كه خواندن آن به ويژه براى نسل جوان، آموزههاى فراوانى به همراه خواهد داشت:
در اين نوشته، مقصود ما ترجمه اين زيارتنامه نيست، بلكه تكيه روى چند عنصر و محور حساس مىباشد كه در اين متن مقدس و مبارك مطرح شده است.
به اميد آن كه در خواندن زيارتنامهها، بيش از لفظ به معنى بينديشيم و بيش از ثواب، به اثر تربيتى و سازندۀ زيارت فكر كنيم و از حيات و آموزشها و سخنان امامى كه زيارتش مىكنيم، در زندگى فردى و اجتماعىمان بهرهبردارى كنيم.
(ص 10)
فهرست
فلسفه تربيتى و سياسى زيارت، شجره نورانى نبوت، خون خدا، سوگ بزرگ و مصيبت عظمى، مباشران و زمينهسازان قتل عام، ولايت خون و شمشير، خونخواهى كربلا در ركاب حسين زمان، برائت شرط نخستين تقرب، آل محمد و خط زندگى و شهادت، شجره ملعونه بنى اميه، موالات و معادات وسيله تقرب به حق، تجديد پيمان و تحكيم ميثاق، صبر و رضا مقام عاشقان صادق، متن زيارت عاشورا.
درود و درد
سعيد مقدّس. چاپ اول: تهران، انتشارات مكيال، 1379، 208 ص. (موضوع: نقد و تفسير زيارتنامه)
اين كتاب، شرحى بر زيارت آل ياسين است، نويسنده با بهرهگيرى از آيات قرآن و احاديث معصومان(عليهم السلام) و به سبك قطعات ادبى، به شرح زيارت آل ياسين پرداخته است. نثر كتاب آهنگين و موزون است كه بر جذابيت آن افزوده است:
محبوب من! نامه را كه گشودم، قدرى عطشم فرو نشست... نوشته بودى: آنگاه كه دلتنگ ما شدى، وقتى سراغ ما را در دل جستى، آن زمان كه دستان بىرحم بغض، گلويت را فشرد و هر هنگام پاكى احساست، ما را طلب كرد، دستهاى ياس بردار و ببوى و از حرير گلبرگهايش، قامت ساقههايش و دفتر برگهايش بخوان نام ما را: «سلام على آل ياسين». (ص 15)
اشعارى از حافظ و سعدى نيز بنا بر مناسبت موضوع زيارت، در جاى جاى كتاب آمده است.
الدّرة البيضاء فى شرح زيارة العاشوراء
سيد عزيز الله امامت كاشانى. چاپ اول: كاشان، انتشارات مجمع متوسلين به آل محمد(عليهم السلام)، 1378، 448 ص. (موضوع: نقد و تفسير زيارتنامه)