42صنعت گر ماهر انجام شده است. 1
داخل گنبد با كاشى معرق تزيين شده است.كاشى آن از بهترين و ممتازترين نوع است. 2ارتفاع گنبد تا نوك قوس 35،محيط آن پنجاه و قطر آن حدود شانزده متر است و تعداد سيزده هزار آجر طلا در آن به كار رفته است.در بالاترين قسمت آن سورۀ(فتح) «إِنّٰا فَتَحْنٰا لَكَ فَتْحاً مُبِيناً» ،به خط محمد على اصفهانى،و پس از آن سورۀ جمعه نگاشته شده است.در قسمت ميانى گنبد سوره «عَمَّ يَتَسٰاءَلُونَ» و تعدادى از شعرهاى ابن ابى الحديد و در قسمت انتهايى سورۀ «هَلْ أَتىٰ» با تاريخ 1121 ش ثبت شده است. 3اين گنبد داراى دوازده پنجره است كه با كاشىهاى زيبا تزيين يافته است.در 1304 و 1348ق اندكى از روكش فرسوده شدۀ آن بازسازى شد.اين كار زير نظر معمار معروف،حاج محسن،و مشاوران او انجام گرفت.آن ها بخشى از طلاى فرسوده را كندند و دوباره با روكش طلاى جديد پوشاندند. 4
در 1391 ق نيز يكى از تاجران عراقى به تذهيب و طلاكارى برخى از قسمت هاى گنبد پرداخت و 8787 قطعه آجر تذهيب شده در آن به كار برد.
در اطراف گنبد مبارك و مطهر،دو منارۀ بسيار زيبا چشم را از چندين كيلومترى روشنى مىبخشد.يكى از منارهها سمت جنوب و ديگرى در شمال مرقد قرار دارد.اين منارهها ابتدا با كاشى تزيين و در دوران نادرشاه،به سال 1156 ق،تذهيب و طلاكارى شده است. 5روى مناره شمالى،مجاور قبر علامه حلى،وجود چند بيت شعر فارسى نشان از معمارى ايرانى دارد.تاريخ تذهيب و نام كاتب نيز بر روى آن حك شده است.مطلع شعر چنين است:
ولى اللّٰه ازين گلدسته فيض
كه بر نه آسمان شد سايه گستر
در منارۀ جنوبى،يعنى مجاور قبر مقدس اردبيلى،پنج بيت شعر عربى و تاريخ تذهيب آن به چشم مىخورد: