19مىباشد زيرا زكات و صدقه بر بنى هاشم (سادات) حرام مىباشد. از اينرو در قبال حرمت زكات بر آنان خداوند خمس را قرار داده است. بدين جهت در روايات فلسفۀ خمس را حرمت صدقه بر بنىهاشم (سادات) ياد كرده است.
امام صادق عليه السلام مىفرمايد: «خدايى كه جز او خدايى نيست وقتى صدقه را بر ما حرام كرد حكم خمس را نازل فرمود تا در قبال حرمت صدقه بر ما خمس حلال باشد. 1»
قرآن كريم دربارۀ خمس مىفرمايد: «وَ اعْلَمُوا أَنَّمٰا غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ لِلّٰهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِي الْقُرْبىٰ وَ الْيَتٰامىٰ وَ الْمَسٰاكِينِ وَ ابْنِ السَّبِيلِ...» 2 «بدانيد هر گونه غنيمتى به دست آوريد خمس آن براى خدا و براى پيامبر و براى نزديكان و يتيمان و مسكينان و واماندگان در راه، از بنى هاشم مىباشد.»
در اين آيه به صراحت مىفرمايد: آنچه از اموال به صورت غنيمت به دست آورديد يك پنجم آن را براى خدا و رسول و نزديكان آن حضرت اختصاص دهيد.
سخن در اين است كه آيا غنيمت اختصاص به غنايم جنگى دارد يا هر چيزى كه انسان به دست آورد بر آن غنيمت صدق مىكند.چرا كه شيوۀ قرآن به گونهاى است كه اصول كلى احكام، عقايد و اخلاق را بيان مىفرمايد و به