7
پيشگفتار
محقّقان و پژوهشگران در حديث و سيرۀ نبوى صلّى اللّه عليه و آله گاهى به مواردى از اعلام تاريخى و يا جغرافيايى برخورد مىكنند كه آگاهى از معنى و مفهوم و مشخصات دقيق آنها در شناخت و فهم آنان بسيار تأثيرگذار است.از اين رو،نويسندگان و دانشمندانى رنج سفر را بر خود هموار نموده،از نزديك به شناسايى و بررسى موقعيتها و مكانهاى تاريخى-جغرافيايى پرداخته و نتايج پژوهش خود را ثبت كردهاند تا راهنماى مطمئنى براى آيندگان باشد.
از سوى ديگر پژوهشهاى صورت گرفته در زمينه حج و حرمين شريفين ضرورت توجّه به اين مهم را دو چندان نموده است؛زيرا در چند سال اخير،به موارد قابل توجهى برخورد كردهايم كه حقيقت با آنچه كه مشهور است فاصلۀ بسيار دارد.
سالهاى سال،زائرانى كه به مكّه مشرّف مىشدند،قبرستان حجون را به نام شعب ابى طالب مىشناختند و يا بيت الأحزان در مدينه را در خانههاى مخروبه بيرون بقيع جستجو مىكردند و امروز دقيقا آشكار گرديده كه شعب ابى طالب در نزديكى صفا و مروه و بيت الأحزان در فاصلۀ چند مترى قبور ائمۀ بقيع عليهم السّلام قرار داشته است.
بر اين اساس و براى پاسخگويى به اين نياز،معاونت آموزش و پژوهش بعثۀ مقام معظم رهبرى،تصميم گرفت تا كتاب ارزشمند «المعالم الأثيره فى السنة و السيرة» را به فارسى برگردان نموده،در اختيار پژوهشگران قرار دهد.پس از