38در نيمه اول قرن هفتم، المستنصر بالله خليفه عباسى، صندوقچه سنگى قبر شريف اميرمؤمنان(ع) را بازسازى كرد. 1 درباره جزئيات اين صندوقچه، اطلاع دقيقى در دست نيست.
اما با توجه به اينكه از آثار نامبرده، صندوقچه چوبى قبر امام موسى كاظم(ع) از آسيبهاى روزگار در امان مانده است، مىتوان نتيجه گرفت كه به احتمال زياد، صندوقچه قبر اميرمؤمنان(ع) نيز همانند اين صندوقچه، با كتيبههايى به خط كوفى آراسته شده بود.
درباره تاريخ نصب نخستين ضريح مشبك بر قبر شريف، اطلاع دقيقى در دست نيست. در سال 1156ه .ق، به دستور نادرشاه افشار، ضريحى از فولاد بر قبر شريف نصب گرديد 2 كه احتمالاً نخستين ضريح نصب شده بر قبر است.
در دوره زنديه، صندوقچه چوبى خاتم و منبتكارى نفيسى به حرم مطهر هديه گرديد كه تا به امروز روى قبر شريف، داخل ضريح امروزى، باقى مانده است. در بدنه صندوقچه، نقوش و تزئينات زيبايى از طلا و عاج سفيد به كار رفته است و كتيبههايى حاوى سورههايى از قرآن و نيز خطبه پيامبر(ص) در غدير خم، به چشم مىخورد. همچنين براساس كتيبههاى موجود بر آن، اين صندوقچه در سال 1202ه .ق، به دستور «محمد جعفر بن محمد صادق زند» ساخته شده و نام خطاط كتيبهها، «محمد بن علاءالدين محمدحسينى» و تاريخ نوشتن آن سال 1198ه .ق و نام نجار و سازنده آن، «محمدحسين نجار شيرازى» ثبت شده است. 3 صندوقچه چوبى خاتم پس از آماده شدن، درون ضريح فولادى نادرشاهى قرار گرفت.
(تصوير شماره 16-19)
در سال 1211ه .ق، به دستور آقا محمد خان قاجار، ضريح جديدى از نقره ساخته شد