16نمايان مىشود. بر اين اساس مردم مسلمان ايران، با شركت هدفمند و منطقى خود در مراسم حج، تلاش كردند انقلاب اسلامى را - كه در آن زمان از سوى شرق و غرب سرزنش مىشد - به جهانيان شناسانده و ساير مسلمانان را بيدار كنند.
مقام معظم رهبرى نيز با تمركز بر تعاليم اسلامى و شفاف سازى به روز از مسائل و مشكلات ملتهاى مسلمان، نقش هدايتگرى بزرگى را در به ثمر رساندن آرمانهاى حضرت امام(رحمه الله) داشتهاند.
جوامع اسلامى، با وجود بهرهمندى از ظرفيتهاى فراوان، به سبب فقدان آگاهى، نبود سازماندهى هدفمند و مبتنى بر احكام اسلامى و نيز نداشتن رهبران بادرايت، از يك سو دچار ضعف شده، از عقبماندگى و فقر، رنج مىبرند و از سوى ديگر، به احساس نيازشان به تكنولوژى و دانش فنى، به جوامعى مصرفى و متكى به غرب تبديل شدهاند.
همچنين آمارها نشان مىدهد كه نرخ اميد به زندگى، در اين كشورها، چندان رضايتبخش نيست و سطح سواد و بهداشت پايين است. ساير شاخصهاى پيشرفت نيز به گونهاى است كه برخى محققان به خود اجازه دادهاند، دين را علت عقبماندگى مسلمانان دانسته و الگوهاى غربى را تنها راه رهايى از اين مشكلات بدانند؛ اين درحالى است كه اسلام، مسير پيشرفت را به آشكارترين و منطقىترين روش، فرا روى بشر نمايانده است.
مراد از طرح بحث اخير، تأكيد بر آن چيزى است كه حضرت امام(رحمه الله) و مقام معظم رهبرى در بيانات خود به تفصيل بدان پرداختهاند. در بيان