16گنجينههاى آثار تاريخى مرقد مطهر امام على(ع) در نجف اشرف كه بدون شك، مجموعهاى گرانسنگ از اشياى كمياب و نادرى مىباشد كه در طول سدههاى گذشته از سوى علماى دينى، شخصيتهاى سياسى، تاجران، پادشاهان و حاكمان به اين مرقد مطهر هديه شده است، فاخرترين آثار تاريخى موجود در جهان را در خود جاى دادهاند. صدها شىء كمياب و ارزشمند مربوط به دورههاى مهم تاريخ اسلام و شهر نجف اشرف، در اين گنجينهها گردآورى شده است. به همين دليل، شهر نجف، در سال 2012م، پايتخت فرهنگ اسلامى ناميده شد. هرچند بسيارى از اشياى نفيسى كه به مرقد امام على(ع) اهدا شده بود، در زمان رژيم صدام حسين، ديكتاتور معدوم عراق، از بين رفته؛ ولى اشياى باقيمانده، بهخوبى تاريخ زرين هنر اسلامى و شدت ارادت طبقات مختلف جامعه شيعى را به امام على(ع) بازگو مىكند.
جايگاه و نقش ايرانيان در تاريخ نجف
ايرانيان، چه پيش از اسلام در عهد باستان و چه بعد از آن، همواره يكتاپرست بودهاند و از آنها به مردمى ديندار ياد شده است. با فروپاشى تمدن ايران باستان و طلوع بعثت نبى اكرم(ص)، ايرانيان به دين اسلام گرويدند. خدمات متقابل اسلام و ايران در جاىجاى تاريخ اين مرز و بوم و تاريخ اسلام ذكر شده است. ازاينرو از صدر اسلام تاكنون، ايرانيان نقش بسزايى در گسترش تفكر ناب اسلامى و شيعى در نقاط گوناگون جهان اسلام داشتهاند.
بىشك وجود واژههاى فارسى بهكار رفته در قرآن كريم مانند «فردوس»، «تنور»، «اباريق» و «استبرق» 1، همچنين تأثير بسزاى ايران در گسترش اسلام از سده نخست هجرى، نقش برجسته ايرانيان در پديد آوردن تفكر اسلامى از ابتداى دوران