14معرفى موقعيت جغرافيايى و محل وقوع زيارتگاه، زندگىنامه صاحب مزار با استناد به منابع معتبر تاريخى، بررسى و تعيين ميزان اعتبار زيارتگاه و مشخص كردن نوع رابطه آن با صاحب مزار، تاريخچه زيارتگاه و زمان ساخت آن، اشاره به اقوال مورخان و جهانگردان درباره آن و بالاخره توصيف معمارى و وضعيت كنونى ساختمان زيارتگاه.
نگارنده اين سطور، با اعتقاد به اينكه پژوهش درباره زيارتگاهها بدون تحقيقات ميدانى ناقص خواهد بود، خود را بر آن داشتهام تا از همه زيارتگاهها بازديد كنم. از اين رو براى تحقّق اين هدف، بارها به مناطق مختلف سوريه سفر كردهام و حتىالامكان تصاويرى از زيارتگاهها تهيه كردهام.
تلاش كردهام حتىالامكان توصيف دقيقى از آخرين وضعيت هر زيارتگاه ارائه دهم و متن الواح سنگى و كتيبههاى تاريخى موجود در زيارتگاهها را به همان صورت، بازخوانى و نقل كنم. تحقيقات ميدانى اين اثر تا نوروز سال 1389 به درازا كشيد؛ اما تحقيقات كتابخانهاى آن تا زمان چاپ ادامه يافت.
در حال حاضر، سوريه صحنه درگيرىهاى داخلى شديدى است كه در جريان آن، تعدادى از زيارتگاههاى معرفى شده، از جمله دو آستانه حضرت زينب و سكينه دختران امير مؤمنان(ع)، بارها در معرض ويرانى قرار گرفته است. همچنين چند اثر منسوب به پيامبر اسلام(ص) كه در مسجد جامع حلب نگهدارى مىشد، در جريان درگيرىها به سرقت رفته است. بدون شك اين مسئله اهميت مستندسازى زيارتگاهها و ضرورت چنين پژوهشهايى را نشان مىدهد و گذشت زمان، شاهدى بر اين موضوع خواهد بود.
در اينجا از همه دوستانى كه با معرفى برخى مزارات، بنده را يارى كردند، به ويژه آقايان حمد الوكّاع و حسن مصرى، و نيز همه عزيزانى كه همواره همراهىام كرده و مايۀ دلگرمىام بودهاند، سپاسگزارى مىكنم. همچنين از جناب حجتالاسلام