11
ديباچه
سرزمين شام، از مراكز كهن تمدن بشرى و زادگاه بسيارى از پيامبران الهى است. اين سرزمين، چند دهه پس از وفات پيامبر اسلام(ص) شاهد حضور خاندان پاك ايشان و حوادث مرتبط با واقعۀ عاشورا بود. در دورههاى بعد نيز شاهد انتشار گستردۀ تشيع و تشكيل دولتها و حوزههاى علميه مهم شيعى بود. بيشتر زيارتگاههاى اهلبيت(عليهم السلام) كه تا به امروز در اين سرزمين باقى مانده، بازتابى از اين روند تاريخى است.
كشور سوريه كه مرزهاى كنونى آن نتيجه توطئه كشورهاى استعمارگر غربى و تقسيم سرزمين شام به چند پاره است، در مقايسه با ديگر كشورهاى اين منطقه، يعنى لبنان، فلسطين و اردن، بيشترين تعداد زيارتگاههاى اهلبيت پيامبر(ص) را در خود جاى داده است. لذا در چند دهۀ اخير، به يكى از مقاصد زيارتى مهم شيعيان سراسر جهان تبديل شده است. با وجود كتابهاى متعدّدى كه تاكنون دربارۀ زيارتگاههاى اين كشور تأليف و منتشر شده، به نظر مىرسد هنوز ناگفتههاى فراوانى در اين زمينه وجود دارد.
كتابى كه پيشِ رو داريد، نتيجۀ چندين سال تحقيقات ميدانى و كتابخانهاى آقاى احمد خامهيار در طول مدت زمان اقامت و تحصيلات ايشان در دو كشور سوريه و لبنان است. ايشان در اين كتاب موفق به شناسايى و مستندسازى زيارتگاههايى شده است كه تا پيش از اين در ساير كتابهاى منتشر شده در همين موضوع در ايران و حتى خارج از ايران، معرفى نشده است.
پژوهشكدۀ حج و زيارت اين فرصت را مغتنم شمرده و در اينجا اعلام مىدارد كه