13
ديباچه
پس از آنكه قلمِ تقدير بر آن رفت كه انسانها از نعمت حضور حجت خدا و امام معصوم بىبهره شوند، با راهنمايىها و ايجاد مقدمات همان انوار مقدس، انسانهايى وارسته و پرتلاش از ميان شيعه به پاخاستند تا، با ابزار پوياى اجتهاد، معارف ناب آسمانى را به نسلهاى آينده منتقل كنند و حتى برخى از آنها در اين راه جان خويش را نيز تقديم كردند.
در زمينۀ فقه مقارن فقها، از شيخ طوسى تا علامه، كتابها نگاشتند و فقه شيعه و اهل سنت را در كنار هم مطرح كردند. يكى از موضوعاتى كه در ابواب فقهى صلاة و صوم و حج تأثيرگذار است «غروب شرعى» است و در سه حكم كثيرالابتلاء مبدأ زمانى نماز مغرب، افطار صائم و افاضه از عرفات، مطرح مىشود.
در تحقق غروب شرعى بين فقهاى اماميه و اهل سنت اختلاف است؛ هرچند برخى در ميان فقهاى شيعه، با استناد به ادله، همان نظريۀ اهل سنت را پذيرفتهاند.
ضرورت تبيين ماهيتِ موضوع در مسائل فقهى، به جهت فراهم نمودن امكان امتثال حكم، گروه فقه و حقوق پژوهشكدۀ حج و زيارت را بر آن داشت كه در راستاى تعميق معارف فقهى روحانيون محترم كاروانهاى حج و عمره و تمامى دانش پژوهان رشتۀ فقه، با تصويب طرح اين موضوع مستنبطۀ فقهى، انجام آن را به فاضل ارجمند «جناب حجت الاسلام والمسلمين دكتر حميد كمالى» بسپارد و