20موجود، در عمق تعاليم و امكانات حج ميسور است.
سوم: اين حوزه نفوذ متقابل است. همانطور كه ساير ملتها عمق استراتژيك امت اسلامى هستند، امت اسلامى نيز عمق استراتژيك آنها به شمار مىآيد. بنابراين در هنگام مشكلات به كمك يكديگر مىشتابند. اين نكتهاى است كه رهبر معظم انقلاب بارها بر آن تأكيد كردهاند. بنابراين بايد نقاط آسيب و خلل و راههاى نفوذ ملتهاى متجاوز، شناسايى شود و دشمنشناسى از اصول اساسى حج است.
چهارم: دستيابى به عمق استراتژيك امت محور ديرياب است. البته بهرهگيرى از اين ظرفيت فقط در ايام حج، اشتباهى جبرانناپذير است. بهرهگيرى از زمان و مكان و ابعاد روحى و معنوى حج براى آغاز اثرگذارى، مناسب است اما اين اثرگذارى اگر در ايام سال ادامه نداشته باشد و ارتباط پىگير با كشورها و ملتهاى اسلامى به بهانههاى ايجاد شده در حج ادامه نيابد، اين ظرفيت، ابتر مىماند. شكلگيرى امت واحد اسلامى و دستيابى به نقاط اشتراك فرهنگى، سياسى، اجتماعى و... بسيار كُند اتفاق مىافتد و ديرياب است.
با اين مقدمه، نويسندگان در مجموعه مقالات پيشرو تلاش كردهاند تا برخى ابعاد اجتماعى- سياسى حج را از ديدگاه مقام معظم رهبرى واكاوى كنند تا ظرفيتهاى حج براى تشكيل امت واحد و تمدن نوين اسلامى از ديدگاه ايشان، در حد توان مؤلفان، استخراج شود. در بسيارى از مقالات تلاش شده است تا ضمن تحليل بيانات مقام معظم رهبرى، راهبردهايى براى تحقق اين آرمان بزرگ امت اسلامى به سياستگذاران جمهورى اسلامى براى بهرهگيرى از ظرفيت كنگره عظيم و بىبديل حج ارائه شود.