25 رقّت قلب آنها تأثير بهسزايى دارد.
علامه حسنزاده آملى مىگويد:
بدانكه مكانها را هم، چون وقتها تأثيرى خاص است و روايات در اينباره بسيار است. مثلاً در جوامع روائيه آمده است كه فرايض را در يك محل مخصوص و معين منزل بخوانيد؛ يعنى براى خود مصلاّى خاصّى براى اداى فرائض قرار دهيد، و در وقت احتضار، شما را آنجا گذارند كه موجب تخفيف شدايد و سختىهاى جاندادن مىشود، ولى نوافل را در مكانهاى متعدّد بخوانيد كه براى شما شاهد باشند. 1
بىترديد، بهترين مكانها، حرم پروردگار و سرزمين وحى است كه حاجيان بخشى از كمال معنوى و تعالى روحى خويش را -تنها- وامدار پا نهادن به اين سرزمين مقدساند. حضور در سرزمين وحى و در كنار آن همه نشانه آشكار و گوياى خداپرستى و توحيد، بىاختيار دل را نرم و فروتن مىكند و جان را به ياد خدا سوق مىدهد و زمينه پاكيزگى روح انسان را فراهم مىآورد.
«ابن ميثم بحرانى» مىنويسد:
اولين مقصود از عبادات، توجه دادن خلق به وسيله تذكّر و يادآورى مداوم به خداوند تعالى است تا به همراه تذكّر، اسرار حق متجلّى شود، و آن را كه عنايت حق دستش را بگيرد به مقام مخلصين برسد.
از جمله اسرارى كه خداوند بر زبان پيامبر جارى كرده، تعيين مكان معينى از سرزمينهاست كه بهترين جايگاه براى عبادت خدا و مختص اوست. چنين مكانى، ناگزير بايد داراى خصوصيات و رموزى باشد كه به مقصد حقيقى توجه دهد، و آن را كه توفيق، مهار عقلش را گرفته باشد به آنسو بكشاند.