16به خدمت امام موسى كاظم صلوات اللّٰه عليه كه چه سبب است در واجب بودن غسل روز جمعه حضرت فرمودند كه حق سبحانه و تعالى تمام مىفرمايد نمازهاى واجب را به نمازهاى سنت و تمام مىفرمايد روزه واجب را بروزه سنت و تمام مىفرمايد وضو را به غسل روز جمعه.
و در كافى وضوى نافله را و در تهذيب وضوى فريضه را و در هر دو هست اين تتمه كه هر چه را در آن باشد از سهو يا تقصير يا نسيان يعنى اگر سهوى در نماز واقع شده باشد نمازهاى سنت كه سى و چهار ركعت است و دو برابر فريضه است قايم مقام آن مىشود.
و هم چنين حق سبحانه و تعالى دو برابر روزه واجب از سنت مقرر ساخته است و آن روزه شعبانست تمام با هر ماهى سه روز كه از ده ماه يك ماه مىشود كه تدارك شك و نسيان و تقصيرات روزه واجب كند، و هم چنين غسل جمعه را متمم تقصيرات وضوها گردانيده.
و اين مضمون در روايات ديگر وارد شده است و خواهد آمد و مناسب مذهب صدوق اين بود كه حديث را تمام نقل كند چون مشتمل است بر لفظ وجوب و ليكن چون اتمام صلاة و صيام به نافله شده است قرينه استحباب غسل جمعه است بنا بر اين وجوب را نقل نكرد.
[آداب غسل جمعه]
(و روى يحيى بن سعيد الاهوازىّ عن احمد بن محمّد بن ابى نصر عن محمّد بن حمران قال قال الصّادق جعفر بن محمّد صلوات اللّٰه عليهما اذا دخلت الحمّام فقل في الوقت الّذى تنزع فيه ثيابك اللّٰهمّ انزع عنّى ربقة النّفاق و ثبّتنى على الايمان، و اذا دخلت البيت الاوّل فقل اللّٰهمّ انّي أعوذ بك من شرّ نفسى و أستعيذ بك من اذاه، فاذا دخلت البيت الثّانى فقل اللّٰهمّ اذهب عنّى الرّجس النّجس و طهّر