12
قربانى
آيةالله مكارم: اگر قربانى در منى از بين مىرود و به هيچ وجه قابل استفاده نيست بايد پول آن را كنار گذارد و در شهر خودش قربانى كند (در ماه ذى الحجه آن سال و اگر نتوانست در سال بعد در ايام تشريق)[يادآورى مىشود در سابق لاشههاى حيوانهاى ذبح شده سوزانده يا دفن مىشد] در صورتى كه گوشتهاى قربانى مصرف نشود و آن را بسوزانند يا دفن كنند ذبح آنجا مجزى نيست، بلكه بايد پول آن را كنار بگذارند و در وطن خود يا محل ديگرى كه گوشتها مصرف مىشود در همان ماه ذى حجه قربانى كنند و اگر تمام گوشتها مصرف شود باز با توجه به اينكه تمام قربانگاهها خارج از منى است در آنجا قربانى كند يا در وطن خود، اگر چه بهتر است در آنجا ذبح شود.
حلق و تقصير
آيةالله خامنهاى: كسى كه سال اوّل حج او باشد، احتياط مستحب اين است كه سرتراشيدن را اختيار كند، هر چند مخيّر بودنش بين حلق و تقصير خالى از قوت نيست. t كسى كه سال اوّل حج او باشد، بايد سربتراشد، به احتياط واجب.
*يادآورى چند مسئله فقهى
در سال گذشته، با تغييراتى كه توسط دولت سعودى در مسجدالحرام داده شد، مكان ويژهاى براى طواف افراد ناتوان در طبقه دوّم مسجدالحرام تدارك ديدند و افرادى كه در سالهاى گذشته با سبد (تخت روان) يا ويلچر در صحن مسجد طواف