10در اين نوشتار به اين خواهيم پرداخت كه طواف كه يكى از اركان حج و عمره مىباشد،آيا صحتش مشروط به اين است كه آن را در محدوده مكانى خاصى از مسجدالحرام يعنى بين بيت و مقام انجام دهيم و يا آنكه طواف در خارج از مقام نيز صحيح است.
اهميت و جايگاه موضوع
از آنجا كه يكى از اعمال و مناسك مهم حج، «طواف» مىباشد؛ و درباره بحث محدوده طواف فقهاء آراء و نظريات گوناگونى دارند.
اگر مرجع تقليد كسى معتقد به لزوم طواف در بين بيت و مقام باشد و فرد بدون عذر در خارج از اين محدوده طواف نمايد، حكم به بطلان طواف داده مىشود. زيرا اعمال عبادى توقيفى بوده و بايد مطابق نظر شارع مقدس انجام داده شود.
گفتنى است، در حال حاضر، با توجه به گسترش جمعيت و محدود بودن مسجد الحرام، بحث «محدوده طواف» حساسيت بيشترى يافته و ابتلاى اين مساله براى همه حجاج ضرورت طرح آن را دو چندان نموده است.
هدف از تحقيق
اين پايان نامه در پى آن است كه ثابت كند قول به تحديد مطاف به حد فاصل خانه و مقام ابراهيم (ع)قابل مناقشه است و قول مقابل كه طواف خارج از مقام در حال اختيار و نبودن جمعيت را نيز جايز مىداند قابل اعتناء و قوى است.
گذشته از اين، فقيهانى كه مطاف را به حد مذكور، محدود دانسته اند، در ميان ادلّه خويش، به روايت ضعيف السندى تمسك جسته اند و شهرت را جابر ضعف سند به حساب آوردهاند. اين رساله با بررسى ديدگاه فقهاى شيعه در طول تاريخ، صحّت و سقم اين ادعا (شهرت) را در بين قدماى اصحاب روشن خواهد كرد