28
مقدمه
چرخش منظم برنامههاى حج، از تدبير و مديريت پويا در ابعاد مختلف اين اردوى عظيم حكايت ميكند. عمليات سترگ حج با همۀ فراز و فرودهايش، در بُعد فرهنگى و اجرايى، هر ساله انبوهى از تجارب ارزندۀ مديريتى را به همراه دارد كه شايسته است براى انتقال به آيندگان ثبت و تدوين شوند.
وقايع نگارى و ثبت تاريخ حج، در شمار مسؤوليتهاى معاونت آموزش و پژوهش بعثۀ مقام معظم رهبرى است. لكن ناگفته پيداست كه امكان بازنمايى تمام وقايع حج امكانپذير نيست. از اين رو، جهتدهى به اطلاعات و انتخاب وقايع تأثيرگذار در ايجاد يك حركت با ثبات و جريان ساز، در حجگزارى ضرورى مينمايد. بر اين اساس و با توجه به انبوه اخبار، اطلاعات و كاركردهاى بخشهاى مختلف، رويكرد تنظيم محورها، فهرست و نگارش كتاب حج، از روز شمار محورى به ساختار محورى و تمركز موضوعى تغيير يافت.
طبيعى است، هر تغييرى رويكردى تازه و زمانى مناسب را براى سپرى شدن دورۀ انتقال مىطلبد و نميتوان ادعا كرد آنچه مدنظر بوده، در اولين سال محقق شود اما به جرأت ميتوان گفت اين جهتگيرىها، دستيابى به مطالب را سهل الوصول مىكند و راه را براى تكامل و تعالى، هموار مىسازد. اصولاً ارزيابى عملكردها و انجام اصلاحات و بازنگرى در آن، از جهت ساختارى و روشى، بسيار حايز اهميت است. مهمترين ويژگيهاى اين رويكرد موارد زير است:
الف: فرايندنگرى و توجه به همۀ مراحل و حلقههاى مختلف در عمليات حج.
ب: داشتن نظاممنطقى و پرداختن به همۀ ابعاد در تنظيم مطالب.
ج: هماهنگ بودن انعكاس وقايع و اخبار با ساختار سازمانى حج.
د: روشن بودن نقش همۀ معاونتها و واحدها و مشاركت آنها در عمليات حج.
ه: توجه به نهادها و سازمانهاى همكار و پرداختن به عملكرد آنها.