8600هزار نفر زائر به عمره و نزديك به يكصد هزار نفر به حج مشرف مىشوند. اين جمعيت عظيم، از مدتها پيش از سفر در جلسات آموزشى حضور يافته، و 15 روز در ايام عمره و حدود يك ماه در موسم حج در اختيار روحانيون محترم و ظرفيتهاى فرهنگى موجود در حج و عمره قرار مىگيرند.
در ميان اين افراد گاهى هم كسانى يافت مىشوند كه با مجالس دينى و محافل مذهبى انس زيادى ندارند و با تلاش و كوشش پيگير و از طريق انتقال مفاهيم و پيامهاى دينى، مىتوان وجدانهاى مستعدّ آنها را بيدار كرد و آنان را به سوى دين و معرفت و معنويت جذب نمود.
متأسفانه در گذشته به دليل فقدان يك برنامه منظّم و اعمال سليقههاى شخصى اين فرصت طلايى تا حدودى از دست رفته است. نمايندۀ محترم ولى فقيه و سرپرست حجاج ايرانى و ديگر مسؤولان فرهنگى و اجرايى حج و زيارت براى بهرهورى هر چه بيشتر از سفر حج، در سالهاى گذشته برنامههاى گوناگونى را به مورد اجرا گذاردهاند كه خوشبختانه در زمينههاى فرهنگى و اجرايى حج و عمره تاكنون تحولات چشمگيرى به وجود آمده است، اما از آنجا كه نبايد به وضع موجود قانع بود، برنامۀ آموزشى ارائه شده در اين كتاب كه با كمك كارشناسان فرهنگى و اجرايى تهيه شده، جهت اجرا در اختيار روحانيون و مديران محترم كاروانها قرار مىگيرد تا انشاءاللّٰه با پياده نمودن آن تحولى بزرگ در امر آموزش حجاج پديد آيد.
در مرحله اوّل اين طرح، عناوين و موضوعات، سرفصلها و منابع هر درس و هر جلسه مشخص گرديده و جلسات آموزشى نيز زمانبندى شده است تا مسؤولان فرهنگى و اجرايى كاروانها هر يك در زمان اختصاص يافته، مطالب در نظر گرفته شده را مطرح و به زائران اطلاعرسانى كنند.
محورهاى مورد بحث عبارتند از:
1. مسائل اجرايى، 2. بهداشت و درمان، 3. احكام، 4. مناسك، 5. اسرار و معارف، 6. عقايد، 7. شناخت عربستان، 8. مباحث سخنرانىها.