22در اين كتاب، تاريخ نهادهاى آموزش، علمى و دينى و تاريخچه
مساجد و مزارات داير در محدودۀ ميان بين النهرين تا ماوراء النهر به خوبى تبيين شده است.
به عنوان نمونه بخشهايى از توضيحات ابن بطوطه از مزار حضرت على(ع) را مىخوانيم:
در شب بيست و هفتم رجب كه ليلة المحيا ناميده مىشود، بيماران زمينگير را از عراق عرب و عراق عجم و خراسان و فارس و روم به آنجا مىآورند و سى تا چهل بيمار آنجا جمع مىشوند. پس از نماز عشاء بيماران را روى ضريح مقدس مىگذارند.
مردم به انتظار شفاى بيماران به نماز و ذكر و تلاوت قرآن و زيارت مشغول مىشوند. چون نيمى يا دو پاره از شب گذشته همه بيماران سالم و تندرست در حالى كه « لااله الا الله، محمد رسول الله، على ولى الله» مىگويند، برمىخيزند.
(ص 86)
فهرست
فصل اول / ابن بطوطه و سفرنامه او.
فصل دوم / بررسى اوضاع سياسى و اجتماعى ايران و عراق در قرن هشتم هجرى.
فصل سوم / مراكز علمى و مذهبى: مرقد اميرالمؤمنين على(ع) پيشينه مدارس علمى نجف اشرف، حوزه علميه نجف اشرف، مزار مسلم ابن عقيل، آرامگاه عاتكه و سكينه دختران امام حسين(ع)، آرامگاه مختار، مقبرههاى گروهى از صحابه و تابعين در بصره، مزار احمدبن موسى شاه چراغ در شيراز، آرامگاه سعدى شيرازى، آرامگاه ابواسحاق كازرونى و...
فصل چهارم / رجال دين و دانش: نظام الدين حسين آوى، قوام الدين بن طاووس، شيخ احمد جام، شيخ حسن جورى، نورالدين كرمانى، ابوالفاخر يحيى باخرزى و...
فصل پنجم / تحليل و ارزيابى.
با من به سوى شام
على اكبر بابازاده. چاپ دوم: قم، انتشارات دانش و ادب، 1385، 159 ص. (موضوع: زيارتگاههاى اسلامى)
اين نوشتار، شرح مزارها و زيارتگاههاى سوريه است تا راهنماى زائران باشد. مؤلف در مقدمه كتاب، انگيزه خود را از تأليف، اين گونه بيان داشته است:
از مجموع آيات و احاديث نتيجه مىگيريم كه محبت و احترام فرزندان پيامبر و از جمله زيارت مزار آنان يك تكليف دينى و قرآنى است و آثار آن در دنيا و آخرت عايد خود ما مىگردد. (ص 13)
فهرست
مقدمه / الگو شناسى، فلسفه احترام اهل بيت.
فصل اول / ديدار و زيارت: زيارت اهل قبور، زيارت قبور اوليا، زيارت شام.
فصل دوم / حضرت زينب: در سنگر عرفان و عبادت، خطبههاى زينب.
فصل سوم / حضرت سكينه: مدفن حضرت سكينه.