10عزم زيارت بيت اللّٰه الحرام در خصوص اسامى و قرب و بعد مسافت منازل از دارالسلطنۀ مذكور الى كعبۀ معظمه و مراجعت از آنجا به مصر مستقر و مكان اصلى خود به رشتۀ تقرير و تحرير كشيده و آب و هواى هر يك از منازل را بيان فرمودهاند.
بدين ترتيب تنها آگاهى ما از نام شوهر وى اين است كه شغل وى،منشىگرى در ديوان اعلى بوده است.عنوان «رقمنويس»به كسى گفته مىشود كه متن احكام را مىنگاشته است.اوّلين ويژگى چنين شخصى،آشنايى وى با زبان و ادب بوده است و به اين ترتيب بايد گفت كه سرايندۀ ما در خانهاى كه تخصّص آن در نوشتن احكام بوده زندگى مىكرده و به يقين از همين محيط،تأثير پذيرفته است.
2-در شناخت سراينده
از ميان اشعارى كه وى سروده،مىتوان آگاهىهاى مختصرى را دربارۀ زندگى وى به دست آورد.وى در اصفهان مىزيسته و در اين شهر،خويشان فراوانى داشته كه وى بارها از آنها،اظهار ناخشنودى كرده است.
بد نيست در همين جا اشاره كنم كه سرايندۀ ما سخت افسرده است و با اندك چيزى برآشفته و نگران و ناراحت مىشود.
وى در همان آغاز گفته است كه خستگى مفرط سبب شده تا او در انديشۀ سياحت بيافتد و چه بهتر كه اين سياحت،سفر بيت اللّٰه الحرام باشد.
وى از خاندانى ممتاز و برجسته بوده است.دليل اين امر به طور طبيعى سفر حج است كه در آن زمان،انجام آن با وجود مشقتهاى فراوانِ راه،جز براى ثروتمندان كار آسانى نبوده است.به علاوه مىدانيم كه او همسر رقمنويس دولت صفوى بوده و چنين منصبى در آن دوره مىتوانست ثروت و موقعيت خوبى به همراه داشته باشد.افزون بر اينها،خود وى در موردى كه در نيمۀ راه مجبور شده تا در بيغولهاى،يا به قول خودش غارى