201غفلت از قرارداد و شرط، عمره تمتع انجام داده است فعلاً وظيفهاش چيست؟
ج- در هر دو صورت عمره او صحيح است و اگر شرط كننده اجازه داد واجب است محرم به حج تمتع شود و حج انجام دهد ولى اگر اجازه نداد حج تمتع واجب نيست و اجير مىتواند به همان عمرهاى كه انجام داده اكتفا كند و احتياط مستحب آن است كه يك طواف نساء بجاآورد و اگر بدون اجازۀ طرف قرارداد، محرم به حج تمتع شد باز صحيح است و بايد حج را تمام كند لكن در اين فرض طرف قرارداد حق فسخ قرار داد را دارد.
س 75- كسى كه به حد بلوغ نرسيده مكه مىرود وحج بجا مىآورد، جاى حج واجب را مىگيرد؟
ج- انسان قبل از بلوغ تكليفى ندارد. لكن اگر كودك را مكه بردند و محرم به احرام حجّش كردند مانعى ندارد. ولى جاى حج واجب را نمىگيرد. و پس از بلوغ اگر مستطيع شد، بايد حج بجا آورد.
س 76- شخصى با وجود تمام شرايط، حجةالاسلام خود را انجام داد و در مكه بود كه اموالش در وطن تلف شد، يا هزينۀ مراجعتِ به وطنِ او تلف شد، آيا در اين صورت حج او از حجةالاسلام كفايت مىكند؟
ج- در فرض سؤال كه رجوع به كفايت، يا هزينۀ مراجعت به وطن تلف شده، احتياط آن است كه به آن حج اكتفا نكند و در صورتى كه سالهاى بعد استطاعت داشت حجةالاسلام را اعاده كند.
س 77- شخصى كه مخارج حج را دارد، امّا در برگشت از سفر حج براى دادن وليمه يا مخارج زندگى مقروض مىشود و يا به وجوه شرعى مانند خمس وزكات نيازمند است، آيا چنين شخصى مستطيع است؟
ج- چنانچه براى مخارج زندگى مقروض مىشود مستطيع نيست ولى