9ركن اوّل: امكانات مالى: كسى كه به وطنش بر مىگردد، بايد هزينۀ رفتن و برگشتن و مصارف هنگام مراسم حج را داشته باشد؛ اما كسى كه برنمىگردد، چنانچه هزينۀ رفتن را داشته باشد، كافى است.
ركن دوم: امنيّت: يعنى سلامتى انسان و مال و ناموسش در راه رفتن به حج و برگشتن از آن و نيز هنگام انجام مناسك حج در خطر نباشد.
ركن سوم: داشتن امكانات مالى بعد از انجام حج، يعنى اينكه شخص بتواند بعد از سفر حج، زندگى معمولى خويش را از سر گيرد بدون آنكه در عسر و حرج و تنگدستى بيفتد. اگر اين اركان سه گانه براى مكلف فراهم شدچه مرد باشد و چه زنو وقت كافى براى انجام حج داشته باشد، حجّة الاسلام بر او واجب مىگردد، و اگر با فراهم نشدن يكى از آن سه ركن، حج او حجة الاسلام نخواهد بود.
احكام استطاعت
ركن اول: امكانات مالى
مسأله 12- منظور از امكانات مالى؛ اين نيست كه مكلّف فعلا پول نقد در اختيار داشته باشد، بلكه مقصود داشتن مالى است كه قيمت آن، براى هزينههاى سفر حج كافى باشد به شرط آنكه آن مال، از مخارج ضرورى زندگى مانند خانۀ مسكونى، اثاثيه و لوازم منزل و مانند اينها نباشد، و مراد از ضرورى بودن لوازم زندگى، اينست كه اگر آنها براى حجّ خرج شود، انسان در مشقت و سختى مىافتد.