8در ضمن تفحّص از وجود كتابهاى قرآن در فهرستهاى ياد شده و كتابهاى تراجم احوال دانشمندان، كتابهاى چند موضوع ديگر از جمله «حجّ» را نيز يادداشت كردهام.
با صحبتهايى كه با معاونت آموزش و تحقيقات بعثۀ مقام معظم رهبرى به عمل آمد، تصميم گرفتم يادداشتهاى مربوط به «حجّ» را به صورت مجموعهاى منظّم درآورده و با عنوان «كتابنامه حجّ» به همگان ارائه نمايم كه منّت خداى را، توفيق عمل حاصل شد و اينك به انديشمندان تقديم مىگردد كه اميد است پژوهشگران گرانمايه از اين طريق، از پژوهشهاى به عمل آمده، آگاه شده و نيروى ارزشمند خود را هدر ندهند و كار انجام شدهاى را تكرار ننمايند. دانشپژوهان با در اختيار داشتن كتاب حاضر، از منابع موجود مطّلع شده و رنج مضاعفى را براى كوششى كه پيش از آنان به عمل آوردهاند، بر خود همواره نمىسازند و همّت خويش را، بر مبناى كوشش پيشينيان، صرف خلق آثار ديگرى مىسازند و بدينگونه بر غناى فرهنگ مكتوب موجود مىافزايند.
و از ديگر سو به اعتبار «كلّ علم ليس فى القرطاس ضاع» اين تلاش عامل گردد كه اطلاعات كتابشناختى در اين ارتباط با معرّفى به اهل علم و معرفت حفظ و ضبط شده و از ضايع گشتن محفوظ بماند.
از درگاه حضرت كردگار به دعا مىخواهم كه اين قلم را همواره در خدمت دين و بندگان شايستهاش به كار وادارد و اين خدمت ناچيز را كه ران ملخى بيش نيست، در پيشگاه سليمانى ارباب معرفت و نقّادان انديشه مقبول قرار دهد تا با چشم رضا در آن بنگرند.