25
تاريخ مكتوب حج
ثبت وقايع و رخدادهاى حج چه به صورت سفرنامه و يا گزارش و چه در قالب كتاب، از جمله كارهايى است كه مىتواند تأثيرگزارى حج را ماندگارتر كند و به نسلهاى بعدى منتقل سازد، اينكه ايرانيان چگونه حج را انجام مىدهند؟ تا چه حدّ خود را به اهداف حج نزديك كردهاند؟ چه تلاشهايى براى هر چه باشكوهتر و تأثيرگزارتر بودن حج صورت گرفته و مىگيرد؟ جايگاه ايرانيان در حج در مقايسه با ديگر ملل اسلامى در كجا قرار دارد؟ و پرسشهاى ديگرى از اين قبيل، بعثه مقام معظم رهبرى را بر آن داشته، تا همه ساله، حجگزارى ايرانيان و فعاليتهاى فرهنگى و اجرايى حج جمهورى اسلامى ايران را به صورت كتاب حج ارائه نمايد.
معاونت آموزش و پژوهش بعثۀ مقام معظّم رهبرى از سال 1370ه . ق. تا كنون توانسته آثار ارزشمندى در اين زمينه توليد و به علاقمندان عرضه كند كه كتاب حاضر نيز نمونهاى از آنهاست كه با الگوگيرى از دو كتاب تأليف شده قبلى در سالهاى 1383 و 1384ه . ق. در چند فصل تدوين گرديده است.
در اين فصلها كوشش شده تا ضمن حفظ قالبهاى دو كتاب قبلى، قدرى باورهاى نگارنده در زمينه چگونگى تدوين كتاب حاضر نيز در آن منعكس گردد و از ثبت و يا تكرار برخى مطالب غير مفيد پرهيز شود.
ويژگىهاى حج 85
حج 85 از ويژگىهاى فراوانى برخوردار بود كه در نتيجه هم در برنامهريزىها و كيفيت برگزارى آن تأثير بهسزايى داشت و هم در برخورد متقابل ايرانيان با زائران غيرايرانى و هم در همكارى و تعامل بعثه و سازمان با زائران و مسؤولان فرهنگى و اجرايى كاروانها تأثيرگزار بود برخى از اين ويژگىها عبارتند از:
1 - ناميده شدن سال 1385 ه ش. به نام سال پيامبر أعظم صلى الله عليه و آله كه موجب محور قرار