22مذاهب اهل سنت، نظير ابوحنيفه و صوفيان بزرگ جهان اسلام، نظير عبدالقادر گيلانى در خاك عراق، آن را به يكى از مقاصد مهم گردشگرى دينى مسلمانان، از سرتاسر جهان اسلام تبديل كرده است و همين مسئله، لزوم پژوهش در اين موضوع را اقتضا مىكند.
با وجود حجم نسبتاً بالاى آثارى كه تاكنون درباره تاريخچه عتبات عاليات و زيارتگاههاى عراق يا مزارات برخى شهرهاى آن، به نگارش درآمده است، هنوز اثر پژوهشى يا تأليفى كه دربرگيرنده بيشترين تعداد از زيارتگاههاى موجود در خاك عراق باشد، منتشر نشده است. هدف از نگارش كتاب حاضر، برطرف كردن اين كمبود و پاسخگويى به نياز موجود در اين زمينه بوده است.
با توجه به لزوم سرعتبخشى در تهيه اين اثر و ارائه هرچه سريعتر آن به مخاطبان و خوانندگان محترم و نيز فرصت محدودى كه با در نظر گرفتن گستردگى و حجم بالاى كار، براى پژوهش و نگارش اين اثر در اختيار داشتيم، طبيعى است كه اين نوشتار خالى از كاستى نباشد. اما اميدواريم بتوانيم در چاپهاى بعدى كتاب، اين كاستىها را برطرف سازيم و در فرصت مناسب نيز تحقيقات ميدانى لازم را براى بازديد از زيارتگاهها و اطلاع از آخرين وضعيت آنها، به عمل آوريم.
در اين پژوهش، تلاش شده است تا همه زيارتگاههايى كه در منابعِ دسترس به آنها اشاره شده است، بررسى شود. در بررسى هر زيارتگاه، آدرس، شرح حال صاحب زيارتگاه، بررسى اعتبار و سند زيارتگاه، تاريخچه و توصيف معمارى آن، بيان شده است. گفتنى است كه متأسفانه، گروههاى تكفيرى و تروريستى، برخى زيارتگاههاى معرفى شده در اين كتاب را تخريب كردهاند.
بحرالعلوم - خامهيار
بهار 1393