27براى خوشگذرانى كنار گذاشته و در طرف ديگر، سازمانها و اشخاصى هستند كه زمينه كامجويى گردشگر را فراهم آورده و اهداف مادى دارند.
اهداف سفرهاى دينى و بهويژه سفر حج، كامجويى مادى و پرسهزنىهاى گردشگرانه نيست، بلكه سفرى معنوى است كه فلسفههاى عميقى مانند اتحاد خداپرستانه، اطلاع از امور و دشوارىهاى ديگر مسلمانان، مبارزه با ظلم و جور و نيز تهى شدن از خودبينىها، تكبرها و هرآنچه انسان را به بعد جسمانى پيوند مىزند، در خود جاى داده است.
اگر حج را يك مسافرت دينى مذهبى بدانيم كه سالانه به صورت جمعى انجام مىشود و مردم از سراسر جهان براى طواف خانه خدا و ديگر مناسك حج، چند روزى را گرد هم مىآيند و از شهرهاى مكه و مدينه و ديگر مناطق صدر اسلام ديدن مىكنند، در حقيقت ارزش نهفته در وراى اين واجب را بسيار كاستهايم. اين كاستن ظالمانه و البته منافقانه، همان چيزى است كه انديشمندان و رهبران بزرگى همچون حضرت امام خمينى(رحمه الله) و مقام معظم رهبرى را بر آن داشته است تا در راستاى واشكافى ابعاد مترقى، وحدتبخش و دشمنشكنانه حج، همواره به روشنگرى بپردازند.
امام خمينى(رحمه الله) همواره از اينكه حج از فلسفه و غايت بنيادين خود دور شده، متأسف بوده و تمام تلاش خود را براى برگرداندن حج، به مسير ناب محمدى(ص) ، به كار گرفته بود كه در اين راه، موفقيتهاى بزرگى نيز به دست آورد؛ براى مثال ايشان بارها در بيانات خويش به اين امر اشاره فرمودند كه: